02:41:04 20.04.2024
Stiri

120 de MILIOANE de lei pentru vaccinul rusesc „Sputnik V”, care nu este aprobat de OMS. „Dacă eram eu președinte, vaccinurile din Rusia erau aici în IANUARIE… Nu e obligatoriu să fie aprobat de OMS”

Actualitate 25.02.2021 12:28 Vizualizări2209 Autor: Ziarul National
120 de MILIOANE de lei pentru vaccinul rusesc „Sputnik V”, care nu este aprobat de OMS. „Dacă eram eu președinte, vaccinurile din Rusia erau aici în IANUARIE… Nu e obligatoriu să fie aprobat de OMS”


Alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova trebuie evitate, iar cu banii respectivi, în jur de 120 de milioane de lei, să fie cumpărat vaccinul rusesc „Sputnik V”. Propunerea a fost lansată de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

„Anticipatele costă 120 de milioane de lei. Ce înseamnă 120 de milioane de lei? O doză de vaccin rusesc „Sputnik V”, recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume, sper să fie înregistrat la o anumită etapă în R. Moldova, pentru ca să primim acest vaccin... Eu, dacă eram președinte, vaccinurile din Rusia erau să fie aici deja în luna ianuarie”, a declarat aseară Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Fostului președinte i s-a amintit că vaccinul „Sputnik V” nu a fost, deocamdată, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație la care se raportează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Nu e obligatoriu (să fie aprobat - n.r.) de OMS, este procedura, s-au depus actele… Eu în genere consider că trebuie să fie acceptate toate vaccinurile și din Est și din Vest, iar oamenii să aleagă. Îi place vaccinul rusesc, atunci își administrează vaccinul rusesc.

Citește și: Igor Dodon se va VACCINA „numai cu vaccinul RUSESC”: „Situația la noi este mai GRAVĂ decât în Federația Rusă. Nu cred în vaccinurile fabricate în Occident. Ei au făcut repejor aceste vaccinuri, pentru a demonstra că au și ei”

Vaccinul „Sputnik V” costă la producător în jur de 5,36 de dolari. Asta e 100 - 120 de lei. Ce înseamnă 120 de milioane de lei pentru alegeri parlamentare anticipate? Asta înseamnă un milion de doze de vaccin, dacă e să le cumperi. Înseamnă că, din costul alegerilor anticipate, pe care insistă Maia Sandu, se poate de vaccinat toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă mai rămân câteva sute de mii. Atunci care sunt prioritățile la această etapă? Ca banii să fie alocați pentru un milion de oameni, să avem un guvern pentru jumătate de an ca să trecem de această perioadă dificilă sau să mergem după ambițiile cuiva?”, a întrebat Dodon.

Citește și: VIDEO // Klaus Iohannis anunță un nou PACHET de SPRIJIN pentru cetățenii din stânga Prutului: România va acorda R. Moldova 200 de mii de doze de VACCIN anti-COVID-19, medicamente și echipamente, dar și motorină pentru agricultori

De menționat că Guvernul Chicu, sprijinit de Dodon, nu a prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2021 niciun leu pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID-19. R. Moldova urma să primească gratuit, la mijlocul lunii februarie, primele loturi de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX. Ministerul Sănătății a anunțat că este vorba despre 24 570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264 000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Totuși, vaccinul promis pe platforma COVAX întârzie.

Astfel, primele doze de vaccin anti-COVID vor fi donate de România. Guvernul de la București a probat pe 24 februarie o Ordonanță de urgență prin care a fost reglementat vaccinul oferit imediat R. Moldova. Astfel, zilele următoare la Chișinău vor ajunge 20 000 de doze de vaccin, care reprezentă prima tranșă din cele 200 000 de doze promise de președintele României, Klaus Iohannis.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md