14:23:24 19.04.2024
Stiri

Povestea prințeselor din Dubai răpite și ținute ostatice de propriul tată, șeicul. Sora mai mare a fost „transformată într-un zombie”

Actualitate 25.02.2021 15:48 Vizualizări1614 Autor: Ziarul National
Povestea prințeselor din Dubai răpite și ținute ostatice de propriul tată, șeicul. Sora mai mare a fost „transformată într-un zombie”


Prinţesa Latifa, fiica şeicului din Dubai pe care acesta o ține captivă, a făcut un apel la poliţia britanică să reinvestigheze răpirea surorii sale mai mari de pe o stradă din Cambridge, în urmă cu peste 20 de ani.

Într-o scrisoare trimisă și la BBC, Latifa spune poliţiei din Cambridgeshire că redeschiderea investigațiilor ar putea duce la eliberarea prinţesei Shamsa, care a fost capturată la ordinele tatălui lor.

Shamsa, care avea atunci 18 ani şi între timp a împlinit 39, nu a mai fost văzută deloc în public de la data răpirii. Guvernul din Dubai nu a vrut să comenteze situația pentru BBC.

Un judecător al Înaltei Curţi a decis în 2019 că şeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum şi-a răpit ambele fiice şi le-a ţinut captive împotriva voinţei lor.

Săptămâna trecută, BBC a difuzat videoclipuri şocante pe care Latifa le-a înregistrat în secret pe telefon, în care a spus că este ţinută „ostatică” de tatăl, după ce a încercat să fugă din țară în 2018. ONU a cerut atunci Emiratelor Arabe Unite să facă dovada faptului că Latifa este încă în viaţă.

u 20 de ani în urmă, tentativa surorii mai mari de a scăpa de familie s-a încheiat, de asemenea, cu capturarea și încarcerarea acesteia, scrie digi24.ro.

În august 2000, la două luni după ce a fugit de pe o proprietate din Anglia a tatălui ei, Shamsa a fost dusă cu elicopterul de la Cambridge în Franţa şi apoi cu un avion privat înapoi în Dubai.

Într-o scrisoare scrisă de mână, pe care Latifa a formulat-o acum 3 ani, prințesa cere autorităţilor britanice să intervină. „Tot ce vă cer este să acordaţi atenţie cazului ei, pentru că i-ar putea oferi libertatea ... ajutorul şi atenţia voastră asupra cazului ar putea să o elibereze. Are legături puternice cu Anglia, iubeşte cu adevărat Anglia, cele mai frumoase amintiri ale sale au fost din perioada petrecută acolo”, a scris Latifa.

Poliţia din Cambridgeshire a deschis pentru prima dată o investigaţie de răpire în 2001, după ce Shamsa a luat legătura cu un avocat pentru migrație. Însă ancheta s-a blocat pentru că investigatorii nu au putut să intre în Dubai.

O nouă revizuire a fost lansată după publicarea hotărârii Înaltei Curţi în 2020. Poliţia din Cambridgeshire a declarat că a primit scrisoarea de la Latifa, care „va fi privită ca parte a revizuirii în curs”.

Cine este prințesa Shamsa și cum a eșuat evadarea ei

Prințesa Shamsa a crescut parțial în Marea Britanie și a primit o educație occidentală.

Prințesa Shamsa
Prințesa Shamsa FOTO: furnizată de familie autorităților britanice

„Shamsa nu era ceea ce se poate numi „prințesă””, spune vărul ei Marcus Essabri, care a trăit cu familia în Dubai timp de doi ani și a fost aproape de Shamsa. „Era obraznică. Plină de viață și aventuroasă. A vrut să facă o schimbare pentru femeile din lumea arabă. Atunci au început problemele”, a spus Essabri.

Shamsa i-a scris lui Essabri de la Londra în 1999, cu nouă luni înainte de evadare. Tatăl ei, pe atunci prințul moștenitor al Dubaiului, nu o lăsa să își continue studiile și să meargă la universitate.

„Nu am voie să continui. Știi că nici măcar nu m-a întrebat ce mă interesează. A spus doar că nu", i-a scris prințesa vărului ei.

În scrisoare i-a mărturisit că se gândește să fugă.

În vara anului 2000 s-a urcat la volanul unei mașini și a condus până la marginea proprietății vaste a șeicului, în valoare de 75 de milioane de lire sterline, din Longcross, Surrey. Șeicul a trimis o echipă de agenți pentru a o urmări în secret.

Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum FOTO: Profimedia Images

La 19 august 2000, un bărbat a dus-o pe Shamsa la Cambridge și s-au cazat la un hotel. Acolo au sosit și agenții tatălui ei care au capturat-o de pe stradă. A doua zi a fost dusă cu elicopterul în Franța, iar după câteva ore, cu un avion privat, în Dubai.

Latifa spune că, după capturare, sora ei a petrecut 8 ani în închisoare.

În 2008, Latifa a văzut-o: „Trebuia dusă de mână. Nu putea deschide ochii. I se dădeau pastile pentru a puetea fi controlată. Pastilele alea o transformau într-un zombie."

În 2019, Latifa a întâlnit-o din nou pe Shamsa. Ea i-a descris întâlnirea vărului ei, printr-unmesaj secret pe telefon. „Este în viață, dar a fost drogată atât de mult îbcât este de nerecunoscut”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md