Linkuri accesibilitate

Provocări pentru noul ambasador SUA la ONU: clima, COVID-19 și crizele din Orientul Mijlociu


Linda Thomas-Greenfield audiată în Comisia de Relații Externe a Senatului SUA, 27 ianuarie 2021
Linda Thomas-Greenfield audiată în Comisia de Relații Externe a Senatului SUA, 27 ianuarie 2021

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield a fost confirmată de Senat cu 78 de voturi pentru și 20 împotriva.

De la începutul mandatului sau, nouă ambasadoare va fi confruntată cu două crize majore – modificările de climă și COVID19 – la care se adaugă conflictul care durează de-acum de 20 de ani, în Afganistan, războiul civil din Siria și el ajuns la 10 ani, criză umanitară din Yemen și acordul nuclear cu Iranul.

Provocări pentru noul ambasador SUA la ONU: clima, COVID-19 și crizele din Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

În plus, Linda Thomas-Greenfield va prelua conducerea Consiliului de Securitate la 1 martie. Oficialități ONU speră că Statele Unite să revină cu toate forțele și contribuții financiare, care fuseseră reduse de Donald Trump, în organizația mondială. Un prim pas a fost de-acum făcut de Joe Biden care a angajat 4 miliarde de dolari pentru distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19, în întreagă lume.

După patru ani în care Trump a redus fonduri și părăsit structuri ONU – cum e Organizația Mondială a Sănătății – nouă administrație de la Washington e privită cu speranța. Purtătoarea de cuvânt ONU a amintit că Linda Thomas-Greenfield a colaborat în trecut cu secretarul general ONU, Guterres atunci cînd ambasadoarea a condus divizia Departamentului de Stat care se ocupă de refugiați. Prioritatea secretarului general pentru 2021 este legată de modificările de climă și în acest sens este important de urmărit ce măsuri concrete va lua Joe Biden, acum că a readus America în Acordurile de la Paris.

Un ambasador european la organizația mondială a spus că Europa se oferă să fie o punte între Statele Unite și China, pentru a conlucra în chestiuni de interes global cum sunt modificările de climă și campania anti-COVID. Linda Thomas-Greenfield s-a angajat la confirmarea din Senat să promoveze valori la care America ține cum sunt democrația, drepturile omului și pacea. Experiență sa în Africa va fi necesară pentru a îmbunătăți relațiile Statelor Unite cu acele țări dar și a contracara influență în creștere a Chinei, în sistemul ONU. Thomas-Greenfield este cea de-a cincea femeie ambasador american la ONU, 5 dintre ambasadoarele celor 15 țări membre în Consiliul de Securitate fiind de asemenea femei.

XS
SM
MD
LG