Piloţii avionului care l-a evacuat ilegal pe Carlos Ghosn din Japonia au fost condamnați la închisoare

Un tribunal din Turcia i-a găsit pe doi piloți și unul dintre directorii companiei aeriene turceşti MNG Jet vinovați de evacuarea ilegală cu un avion a fostului șef al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn, fiind dus din Japonia în Liban la sfârșitul anului 2019. Persoanele au fost condamnate fiecare la câte patru ani și două luni de închisoare.

Un reprezentant al operatorului de avioane private MNG Jet și patru piloți au fost reținuți de autoritățile turce la începutul lunii ianuarie din 2020, fiind acuzați de transport ilegal al migranților. Inculpații au fost eliberați în iulie în timpul primei audieri şi atunci apărarea nici nu a presupus că acest caz se va încheia cu un verdict, scrie Reuters.

Un avocat al unuia dintre piloții condamnați a declarat reporterilor că vor face apel la sentință. Unul dintre piloţi, Noyan Pasin, a declarat că personalul și oficialii nu bănuiau că este ceva în neregulă cu zborul, astfel că acuzațiile au fost nefondate.

Alți doi piloți și o însoțitoare de bord au fost achitați, în timp ce în privinţa unei alte însoţitoare de bord s-a renunţat la acuzaţii.

În paralel, Statele Unite și Japonia anchetează doi americani care l-au ajutat pe Ghosn să scape. Se presupune că l-au ascuns într-o cutie neagră de la un instrument muzical pe care au încărcat-o şi trimis-o cu un avion privat în Liban. În ianuarie 2021, o instanţă americană a permis extrădarea lor în Japonia. Foștii soldați ai Forțelor Speciale Americane au fost arestați în mai 2020.

Amintim că Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie 2018 de anchetatorii de la Parchetul din Tokyo, fiind suspectat de încălcarea legislației financiare japoneze. S-a pretins că, de-a lungul a cinci ani, managerul a primit aproximativ 10 miliarde de yeni (aproape 89 de milioane de dolari) drept recompensă de la Nissan, însă când a venit timpul să achite impozite a indicat în declaraţia de avere aproape jumătate din sumă.

La sfârșitul anului 2019, Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban cu o escală în Turcia. Fostul șef al alianței auto este încă urmărit de justiţie şi se ascunde deocamdată acasă, în Beirut, unde a anunțat lansarea unui program de afaceri universitar. Libanul nu are un tratat de extrădare încheiat cu Japonia.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-carlos-ghosn-in-prima-conferinta-de-la-libertate-decizia-de-a-fugi-a-fost-cea-mai-grea-din-viata-mea/

Cmentariile sunt închise