Autorul triplului omor de la Mereșeni, Chironda, condamnat la închisoare pe viață

Ilie Gulca
25/02/2021
Tudor Chironda. Foto: Facebook.com

Condamnat inițial la 20 de ani de închisoare de instanța de fond, autorul triplului omor de la Mereșeni, Hâncești, Tudor Chironda, își va petrece restul vieții după gratii după ce procurorii au atacat decizia la instanța de apel. Tânărul de 23 de ani, originar din satul Caracui, același raion, a omorât trei persoane în noiembrie 2018.

Curtea de Apel Chișinău a admis contestația procurorilor și, ca rezultat, inculpatul a fost condamnat, prin concurs de infracțiuni, la detenție pe viață. Chironda a fost deferit justiției acum doi ani după ce Procuratura raionului Hâncești a acumulat probatoriul necesar care demonstra vinovăția acestuia de comiterea furtului și omorului intenționat a trei adolescenți, care au ars, după ce casa în care se aflau a fost mistuită de flăcări.

Crima a avut loc pe 25 noiembrie 2018, la miezul nopţii. Poliţia a fost sesizată că în satul Mereşeni arde o casă. Imediat la faţa locului s-a deplasat echipajul 112, membrii grupei operative, care au întreprins măsuri împreună cu pompierii pentru localizarea şi stingerea incendiului. Oamenii legii au găsit în locuinţă cadavrele a doi minori de 15 şi, respectiv, 17 ani. La fel, a fost depistat şi un tânăr de 18 ani, cu leziuni cranio-cerebrale, cauzate de un obiect dur contondent. Acesta din urmă a fost internat în stare gravă la Spitalul din Hânceşti, unde a decedat, peste câteva zile.

În timpul cercetării s-a stabilit că din casă au dispărut telefoanele mobile ale victimelor şi un topor. Pentru stabilirea circumstanţelor cazului, a fost creat un grup de lucru, format din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii atât ai Inspectoratului de Poliție Hânceşti, cât şi ai Inspectoratului General al Poliției.

În urma acţiunilor de urmărire penală şi de investigaţie, a fost identificat şi reţinut presupusul făptuitor – un locuitor al satului Caracui, în vârstă de 23 de ani, Tudor Chironda. În urma percheziției efectuate la domiciliul acestuia, au fost predate benevol telefoanele mobile ale victimelor și a fost depistat toporul cu care s-a comis crima.

Inculpatul şi-a recunoscut integral vina, declarând că făcuse cunoştinţă cu victimele prin intermediul reţelelor de socializare, după care s-au înţeles să se întâlnească pe 24 noiembrie 2018 la domiciliul uneia dintre acestea din satul Mereşeni, unde s-au distrat şi servit băuturi spirtoase.

În urma unor neînţelegeri, între ei s-a iscat un conflict, inculpatul le-a aplicat celor trei victime câteva lovituri de topor în regiunea capului după care a incendiat casa.

Sătenii din Caracui sunt cutremurați de faptele tânărului deoarece era cunoscut până atunci ca un om săritor la nevoie. Probabil, spun ei, ar fi consumat mai mult decât băuturi spirtoase.

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiție.

Ilie Gulca
25/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii