LIVE VIDEO// Mii de materiale folclorice din Basarabia, salvate printr-un efort comun de cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului

Mădălin Necșuțu
25/02/2021

Mai mulți cercetători din România și Republica Moldova și-au unit efoturile în cadrul unui program de de cercetare prin care câteva mii de materiale dialectale și etnofolclorice culese în special între Prut şi Nistru, dar și în alte teritorii locuite de români în fosta Uniune Sovietică, aflate în prezent în gestiunea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău au fost digitizate şi conservate.

Efortul comun s-a realizat în perioada septembrie 2019 - februarie 2021 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare britanică. Rezultatele acestei acțiuni au fost prezentate și discutate, joi, de membrii echipei proiectului și alături de invitații acestora joi, 25 februarie 2021.

Materialul care a fost digitizat este constituit din circa 1.200 de caiete de însemnări manuscrise şi peste 600 de benzi de magnetofon conținând înregistrări ale unor particularități lingvistice regionale, precum și ale unor creaţii folclorice, obiceiuri etnografice și ocupații tradiționale, culese în perioada sovietică pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar şi pe teritoriul învecinat al Ucrainei şi chiar în Caucaz şi Asia Centrală, se arată într-un comunicat al cercetătorilor.

Păstrat în condiţii precare sau rătăcit după 1991 din cauza finanţării reduse a domeniului cultural, materialul de arhivă a fost recuperat, conservat și catalogat primar, digitizat, iar în scurt timp va putea fi consultat integral, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul proiectului (https://folkloricarchival.asm.md/), acolo unde au fost încărcate deja materialele arhivei-soră culese de folcloriștii moldoveni în perioada sovietică, precum şi pe secţiunea specială de pe site-ul British Library (https://eap.bl.uk/).

În cadrul conferinţei de joi, moderate de directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, dr. hab. Nina Corcinschi, au fost prezentate și alte rezultate ale proiectului, precum relocarea în condiţii optime de păstrare a materialului arhivistic în format fizic și trainingul de specialitate al echipei de cercetători şi specialişti moldoveni, în domeniul digitizării şi managementului arhivelor în format fizic şi digital, de la experţi din afara ţării.

Grantul prin care s-a realizat acest proiect a fost oferit de British Library, cu sprijinul financiar al Fondului Caritabil Arcadia, în cadrul Endangered Archives Programme, care are ca scop facilitarea cercetării ştiinţifice prin identificarea şi conservarea materialului de arhivă privind societăţile pre-industriale din întreaga lume, aflat în risc de deteriorare.


 

 

Mădălin Necșuțu
25/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii