image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

De la 1 septembrie automobilele din regiunea transnistreană nu vor putea intra în Ucraina; Reacția Tiraspolului

Începând cu data de 1 septembrie, Ucraina va admite în traficul rutier internațional automobilele din regiunea transnistreană doar care dețin plăcuțe de înmatriculare neutre. Despre decizia Guvernului de la Kiev a anunțat ambasadorul ucrainean, Marko Șevcenko, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul interimar, ministru al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi.

Reacția Tiraspolului nu a întârziat. Administrația transnistreană precizează că astfel de măsuri restrictive contravin principiilor procesului de negociere și comportă încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor. „Ministerul afacerilor externe va continua să interacționeze cu participanții internaționali la procesul de negociere pentru a preveni scenarii de criză. Concomitent, vom saluta intensificarea eforturilor constructive de mediere ale părții ucrainene pentru a obține o soluționare cuprinzătoare a problemelor existente în domeniul transportului”, precizează administrația de la Tiraspol.

Noile reglementări, privind traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova de către mijloacele de transport din regiunea transnistreană doar în condițiile deținerii plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre, însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”, urmau să intre în vigoare la 15 ianuarie. Termenul a fost amânat, întrucât, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană despre noile reglementări.

Până pe 1 martie, polițiștii de frontieră desfășoară o campanie de informare a cetățenilor despre condițiile de traversare a graniței cu vehiculele înmatriculate în stânga Nistrului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: