image
Sursa foto: captură video

VIDEO // Ritual ciudat de înmormântare la Frasin, raionul Dondușeni: Preotul pune țărână pe fața răposaților

Ritual ciudat la biserica din satul Frasin, raionul Dondușeni. Localnicii se declară înspăimântați că, de ceva timp, preotul din sat pune țărână pe fața răposaților înainte să fie înmormântați. Au încercat să discute cu parohul Alexei Gheorghelaș, dar acesta nici nu vrea să îi asculte. Ar chema un alt preot, dar parohul din sat nu vrea să le deschidă biserica. Am încercat să aflăm ce simbolizează acest ritual, dar Alexei Gheorghelaș nu a vrut să ne vorbească în fața camerei.

Dina Bujor a fost chiar ea martor la ritualul ciudat al preotului din sat. Recent, femeia și-a înmormântat nașa de cununie.

„Când am văzut că i-a pus țărna ceea pe față m-am stresat. Pentru ce să îi pui pe față? Ai un sicriu așa lung și mare, nu ai unde să o pui? Anume pe față? ", a declarat o locuitoare a satului, Dina Bujor

Astfel, până a fi dat în groapă, răposatul are fața numai noroi.

„Se face noroi, dacă toarnă agheasma. Cui îi trebuie glod pe față? Mie nu îmi place așa ceva. Dacă m-a luat Dumnezeu, să mă îngroape cum este cu cruce pe piept. De ce să mai pună țărna. Cui îi trebuie asta? La noi în sat au fost mulți preoți și călugări, dar nu făceau așa ceva. Eu nu știu de unde el a scos asta. Dacă el va vrea să îmi pună țărnă pe față, atunci să nu-mi vină deloc.", mai spune Dina Bujor

Despre ritualul nemaipomenit al preotului știe mai tot satul.

Ion Ștempliuc, locuitor al satului Frasin, raionul Dondușeni: "De ce să îi dai tu țărnă pe față? Cei de la țară și așa au muncit toată viața în colb și acum mai dă-i țărnă, lut, nisip, ce mai este acolo."

JurnalTV l-a găsit pe preot acasă, dar parohul nu a dorit să ne vorbească despre ritual.

Uimiți de ritualul preotului din Frasin sunt și reprezentanții Mitropoliei Moldovei căreia i se subordonează parohia din Frasin. Aceștea ne-au spus că umează să documenteze cazul.

„Straniu. Prima dată aud așa ceva. Nu există un tipic bisericesc sau o regulă bisericească, care ar prevedea așa ceva", a declarat Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Preotul din satul Frasin este cunoscut deja în spațiul public. În anul 2017, Alexei Gheorghelaș a fost implicat într-un scandal, după ce a refuzat să înmormânteze un tânăr, pentru că a trăit cu femeie fără a fi cununat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: