Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.02.2021

A fost prezentat public raportul de evaluare privind comerțul electronic și economia fără numerar în republica Moldova

A fost prezentat public raportul de evaluare privind comerțul electronic și economia fără numerar în republica Moldova

Raportul a fost elaborat în cadrul și cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) și prezentat public într-o ședință online, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM. În debutul ședinței, reprezentantul Misiunii USAID Moldova, Corneliu Rusnac, a menționat că ”Raportul prezentat și discutat astăzi, reprezintă încă o acțiune prin care USAID a susținut Guvernul Republicii Moldova în totul ce înseamnă digitalizarea economiei și dezvoltarea comerțului electronic”.

În același timp, potrivit lui Corneliu Rusnac, în acest raport s-au acoperit aspecte ce țin de procesul creării unui magazin electronic, la toate etapele sale, începând cu decizia antreprenorului, costurile, modulele integrate și până la atragerea clienților on-line, versus plasarea de produs/serviciu pe un marketplace deja existent, dar și evaluarea costurilor de oportunitate aferente acestei decizii. Și pentru că este un element important în comerțul electronic, s-au analizat și unele aspecte financiare și cele legate de logistică. De asemenea, un capitol separat ține de modalitățile de plată în comerțul electronic, în care experții vin cu o serie de calcule și recomandări pentru mediul de afaceri, autorități, dar și pentru antreprenorii în devenire.

Pe lângă constatările pe care le-au făcut experții Programului USAID, autori ai studiului, aceștia vin cu un șir de recomandări pentru modificările legislative și normative care să simplifice și să faciliteze comerțul electronic în RM. Printre acestea se numără: definirea clară în legislația națională a comerțului electronic; transparență în politica de deschidere a unui cont; plafonarea depozitelor bancare pentru comerțul electronic; stabilirea unui comision interbancar special pentru unele tranzacții etc.

În același timp experții recomandă elaborarea unui Ghid pentru comercianți și clienți privind comerțul electronic și organizarea de cursuri de instruire pentru practicarea  comerțului electronic.
Șeful Secretariatului Consiliului Economic, Ion Lupan, a subliniat că studiul analitic este unul binevenit pentru comunitatea de afaceri interesată de digitalizarea anumitor procese din activitatea sa, și acest set de recomandări făcute de experții USAID va fi integrat în cel de-al doilea proiect de legislativ pentru digitalizarea economiei, pe care Consiliul intenționează să-l lanseze în cel mai scurt timp.

Exercițiul are loc în cadrul procesului de implementare a Foii de parcurs privind impulsionarea procesului de digitalizare a economiei și a comerțului electronic, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu suportul Secretariatului Consiliului Economic. Primul pachet legislativ pentru digitalizarea unor procese economice, deja a trecut etapa de avizări și urmează să fie prezentat Guvernului spre aprobare, fiind identificate propuneri de modificare a 26 de legi speciale, în sensul simplificării modului de administrare on-line a afacerilor și a interacțiunii la distanță cu autoritățile.  

Raportul de evaluare privind comerțul electronic și economia fără numerar poate fi descărcat aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus