Socialiștii vor demisia membrilor ANRE, după scumpirea repetată a carburanților

Fracțiunea parlamentară a PSRM va începe procedura de demitere a membrilor ANRE. Declarația a fost făcută de deputatul socialist Vlad Batrîncea prin intermediul unui mesaj plasat pe pagina sa oficială de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Este a cincea scumpire în ultimele două luni, perioadă în care prețurile la benzină și motorină au crescut cu circa 4 lei. Noi credem că e vorba de o acțiune de cartel a petroliștilor, care lovește dur în toți cetățenii țării, în mod special, în agricultori, care în curând vor trebui să iasă în câmp pentru lucrări agricole,” punctează Batrîncea.

Socialistul a subliniat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă ferm valul de scumpiri ale carburanților.

„Anunț că săptămâna viitoare fracțiunea parlamentară a PSRM va începe procedura de demitere a membrilor ANRE, responsabili de situația gravă stabilită ca urmare a scumpirilor repetate a produselor petroliere”, a conchis Batrîncea.

Amintim că carburanții s-au scumpit a treia oară în această lună. Unele stații PECO au afișat astăzi, 24 februarie, prețuri mai mari la benzină, motorină și gazul lichefiat. Scumpirile, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la combustibil.

Într-un comunicat emis de ANRE se menționează că în urma modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

„Conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor „care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere”, precizează reprezentanții Agenției.

Totodată, ANRE analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldovase anexează.

Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial, care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.


Pub