(foto) Irina Vlah, vizită de două zile în Turcia. Recep Erdogan și-a exprimat disponibilitatea de a oferi un lot de vaccinuri anti-Covid țării noastre

Guvernatoarea Găgăuziei a efectuat o vizită de două zile în Turcia, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu miniștri, dar și cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. „Două zile au trecut într-un mod foarte productiv. Multe întrevederi bune și cu rezultate frumoase pentru Moldova noastră și pentru Găgăuzia noastră. Mulțumim poporului turc și președintelui Turciei pentru sprijin în realizarea proiectelor necesare cetățenilor noștri”, a scris bășcana Irina Vlah, pe pagina sa de Facebook, la finalul vizitei oficiale.

Foto: Facebook

Potrivit unui comunicat oficial, în cadrul discuției dintre Recep Tayyip Erdogan și Irina Vlah au fost abordate mai multe subiecte socio-economice, au discutat situația politică din Moldova și problema combaterii epidemiei de Covid-19.

Președintele Turciei s-a interesat de implementarea proiectelor socio-economice, implementate pe teritoriul autonomiei cu sprijinul Guvernului Turciei, iar bașcana Găgăuziei i-a solicitat să contribuie la obținerea vaccinului Covid-19 pentru Republica Moldova.

„Președintele Turciei și-a exprimat disponibilitatea de a susține țara noastră în lupta împotriva epidemiei Covid-19 și de a oferi un lot de vaccinuri.

Irina Vlah l-a informat pe Președintele Erdogan despre implementarea celor mai mari proiecte de infrastructură din Găgăuzia, realizate cu sprijinul Turciei - construcția complexului sportiv multifuncțional, alimentarea cu apă a Vulcăneștiului, pregătirea pentru construcția Colegiului Industrial.

Bașcanul și-a exprimat recunoștința față de Excelența Sa pentru sprijinul deplin și contribuția enormă la dezvoltarea socio-economică a Găgăuziei”, se menționează într-un comunicat al Guvernatoarei.

„Anul a fost dificil, dar nu am rămas singuri", a spus Irina Vlah, în cadrul emisiunii TRT AVAZ, la care a vorbit despre colaborarea cu Turcia.

Tot la Ankara, Vlah a avut o întrevedere cu Mehmet Mukharem Kasapoglu, Ministrul Tineretului și Sportului al Republicii Turcia.

În cadrul discuțiilor a fost abordată problema finalizării construcției complexului sportiv multifuncțional din Comrat. Kasapoglu a exprimat disponibilitatea Ministerului de a oferi un sprijin suplimentar autonomiei găgăuze privind dotarea cu echipament și mobilier necesar.

Irina Vlah l-a invitat pe ministrul Kasapoglu să participe la inaugurarea Complexului Sportiv, planificat pentru primăvara anului 2021.

Bașcanul Găgăuziei a solicitat sprijinul guvernului turc în crearea Academiei de fotbal din Găgăuzia, precum și în dezvoltarea și promovarea altor genuri de sport.

Întrevederea Bașcanului Găgăuziei cu Mehmet Kasapoglu / Sursa:Facebook

Bașcana Găgăuziei a avut o întrevedere și cu Sercan Kayalar, șeful Agenției turce pentru dezvoltare și cooperare TIKA. În cadrul discuției au fost analizate proiectele prioritare, care se află în implementare și se planifică în Găgăuzia cu sprijinul partenerilor turci. Irina Vlah a mulțumit conducerii TIKA pentru sprijinul acordat în anul 2020, privind lupta cu epidemia.

Un subiect separat al întâlnirii a fost lansarea construcției Colegiului Industrial.

Licitația pentru determinarea companiei contractorului pentru acest proiect va avea loc în martie. La această etapă este determinată sursa finanțării proiectului de construcție a complexului educațional.

Bașcanul Găgăuziei a invitat conducerea Agenției TIKA să viziteze autonomia în primăvara acestui an pentru a marca prima piatră de temelie la fondarea colegiului și lansarea în comun a proiectului.

Întrevedere TIKA / Sursa:Întrevedere TIKA

În cadrul discuțiilor cu Mevlut Chavușoglu, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Turcia, a fost abordată posibilitatea de a acorda autonomiei suport suplimentar pentru combaterea epidemiei, inclusiv posibilitatea furnizării vaccinurilor anti Covid-19.

Irina Vlah a mulțumit Excelenței Sale pentru vizita în Găgăuzia în luna august 2020 și a menționat importanța deschiderii Consulatului General al Turciei la Comrat.

De asemenea, au fost discutate etapele finalizării construcției complexului sportiv multifuncțional din Comrat. Bașcanul Găgăuziei l-a invitat pe Domnul Mevluta Chavușoglu la inaugurarea Complexului Sportiv în primăvara acestui an.

Irina Vlah a informat despre intenția aitorităților Autonomiei de a organiza și desfășura o conferință internațională sub egida Înaltului Comisar al OSCE, privind funcționarea și construcția unor modele eficiente de Autonomii.

Bașcanul a menționat, de asemenea, adoptarea de Parlamentul Republicii Moldova a 2 din 3 inițiative legislative, menite să consolideze statutul și competențele UTA Găgăuzia.

Irina Vlah și Mevlut Chavușoglu au abordat, la fel, subiecte referitoare la susținerea dezvoltării limbii găgăuze și editarea unor noi indicații metodice.

Bașcanul Găgăuziei, în cadrul vizitei oficiale în Republica Turcia, este însoțită de dl Dumitru Croitor, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova.

Irina Vlah și Mevlut Chavușoglu / Sursa:Facebook


Pub