Un act falsificat și un bărbat căutat de INTERPOL, depistat la frontieră

La trecerea frontierei de stat au fost identificați un șofer de curse lungi cu permisul de conducere falsificat și un pasager ucrainean, dat în căutare pe INTERPOL. Ambele incidente au fost consemnate în ultimele 24 de ore, în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni.

Foto: border.gov.md

În primul caz, la intrarea în Republica Moldova, în calitate de pasager al unui autocar de pe ruta Odesa-Varna s-a prezentat un cetățean al Ucrainei, în vârstă de 52 de ani.

În timpul procesării informațiilor din actul de călătorie, în baza de date a apărut consemnul INTERPOL. Persoana era dată în căutare de către autoritățile franceze, ca fiind suspect de complicitate în cadrul unei grupări specializate în organizarea migrației ilegale.

La audierile primare, persoana a declarat că intenționa să ajungă în Bulgaria, unde active în calitate de marinar.

Totodată, despre consemnul ce figura pe numele lui nu ar fi știut, însă a recunoscut că în anul 2006 a fost în Franța.

Conform sarcinii INTERPOL, polițiștii de frontieră au reținut persoana și au plasat-o în izolatorul de detenție provizorie din cadrul Inspectoratului de Poliție Cahul, până la elucidarea circumstanțelor.

În cel de-al doilea caz este vizat un moldovean de 35 de ani, care se folosea de permisul de conducere falsificat în deplasările sale din Federația Rusă spre Bulgaria.

Astfel că pe direcția ieșire din Republica Moldova s-a apropiat un camion, înmatriculat în Federația Rusă, care era antrenat în servicii de transportare a diferitor mărfuri.

Șoferul a fost legitimat ca locuitor al raionului Ceadâr-Lunga. Printre documentele prezentate, poliţiştilor de frontieră le-au apărut suspiciuni referitor la veridicitatea permisului de conducere, care ar fi eliberat de autorităţile ruse.

Ca urmare, s-a recurs la verificări suplimentare, cu ajutorul tehnicii din dotare, unde s-a stabilit că actul nu corespunde unuia autentic.

În declarații șoferul s-a încurcat, deși a susținut inițial că și-a perfectat actul conform procedurilor legale, în cele din urmă nu a putut preciza informația despre autoritatea emitentă și modul de obținere al permisului.

Documentul falsificat a fost ridicat și transmis spre expertiză, iar posesorul acestui act și-a întrerupt călătoria. Pe caz a fost întocmit proces-verbal de audiere și constatare a infracţiunii prevăzute de art. 361 (al.1) Cod Penal al RM.


Pub