05:08:33 24.04.2024
Stiri

MĂRTURIE // Cum a procedat fostul președinte Nicolae Timofti, atunci când era presat să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier: „Am dat indicații să fie elaborate CINCI documente prezidențiale”

Actualitate 24.02.2021 10:06 Vizualizări3385 Autor: Ziarul National
MĂRTURIE // Cum a procedat fostul președinte Nicolae Timofti, atunci când era presat să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier: „Am dat indicații să fie elaborate CINCI documente prezidențiale”


Fostul președinte Nicolae Timofti a refuzat categoric, la începutul anului 2016, să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier, deși candidatura sa era înaintată de o majoritate parlamentară creată din transfugi, și a pus un ultimatum, fiind pregătit chiar să-și anunțe și demisia.

Dezvăluirile au fost făcute de către secretarul general de atunci al Aparatului prezidențial, Ion Păduraru, pe care Nicolae Timofti l-a și desemnat candidat la funcția de premier până s-a găsit o candidatură de compromis.

Astăzi, când Înalta Curte a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu de a o desemna repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, Ion Păduraru povestește cum a ajuns Pavel Filip premier în anul 2016.

CITIȚI și VIDEO // Maia Sandu: „Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”

„Președintele Nicolae Timofti, fost judecator cu stagiu de 36 de ani, nefiind venit din politică, n-a admis nicio clipă că nu va respecta Constituția, în contextul apariției, pe 13.01.2016, a „celebrei” majorități care îl înaintase pe Vlad Plahotniuc candidat pentru funcția de prim-ministru. Cu atât mai mult cu cât Hotărârea Curții Constituționale din 29.12.2015 era univocă. În egală măsură, președintele Timofti nu admitea nicio clipă că-l va desemna pe Vlad Plahotniuc pentru a forma Guvernul. Anticipând criticile dumneavoastră, declar că personal i-am spus domnului Timofti că poate ar fi mai bine chiar să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc. Mai existau „regrete” că, în 1998, Lucinschi nu l-a desemnat pe Voronin pentru a forma Guvernul în plină criză devastatoare. Poate nu mai venea în 2001”, rememorează Ion Păduraru.

Aceeași sursă a punctat că, în ianuarie 2016, a dat indicații, după ce s-a consultat cu președintele, să fie elaborate cinci documente prezidențiale, din moment ce aparatul Președinției era amplasat în patru clădiri diferite, fără dotări necesare la îndemână pentru a emite decrete și acte oficiale, iar sediul central al Președinției și Reședința de stat de la Condrita erau blocate de protestatari.

Este vorba despre următoarele documente:

1. Decret privind desemnarea lui Vlad Plahotniuc în funcția de prim-ministru;

2. Decret pentru desemnarea d. ———- (fără a indica numele) pentru funcția de prim-ministru;

3. Decret pentru desemnarea Doamnei ————— ( fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru;

4. Cererea președintelui Nicolae Timofti privind demisia, fără indicarea datei din care moment intervine;

5. Cererea președintelui Nicolae Timofti privind demisia din data semnării.

CITIȚI și VIDEO, DOC // VERDICTUL Curții Constituționale vizavi de DISPUTA dintre Maia Sandu și majoritatea PSRM - Șor cu privire la candidatura propusă la funcția de PREMIER: Decret NECONSTITUŢIONAL

„Către 14.01.2016, până la începutul consultărilor planificate la 10.00 cu reprezentanții majorității anunțate, sub presiunea protestatarilor, unul după unul, deputații semnatari ai listei în susținerea lui Vlad Plahotniuc, pe diferite căi, dar public, au început a-și nuanța pozițiile, precum că ar fi semnat nu pentru Vlad Plahotniuc concret, dar pentru un candidat PD. Astfel, numărul scazuse sub 51. La întrevederea cu Marian Lupu, AndrianCandu și Dumitru Diacov, domnul Timofti a declarat tranșant că în niciun caz nu-l va desemna pe Vlad Plahotniuc. Poate chiar acum să-l desemneze pe domnul Lupu sau Candu, sau să vină cu altă candidatură. Le-acordat termen pana la ora 21.00, în aceeași zi. Ca să fie clar: Pavel Filip a fost propus majorității pentru a fi desemnat pentru funcția de prim-ministru nu de PD, dar de către domnul președinte, prin intermediul subsemnatului. PD a acceptat. Decretul privind desemnarea mea în seara zilei de 14.01.2016 a fost completat de președintele Nicolae Timofti personal de mână (numele) și așa a și rămas în arhivă”, a scris Ion Păduraru pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md