07:59:46 29.03.2024
Stiri

Socialiștii, cu majoritate în Parlament și control asupra Guvernului, condamnă „valul de scumpiri” pe piața carburanților. Experți: „Dacă politicienii voiau să rezolve pe bune problema, se apucau demult de Consiliul Concurenței”

Actualitate 24.02.2021 14:36 Vizualizări2447 Autor: Ziarul National
Socialiștii, cu majoritate în Parlament și control asupra Guvernului, condamnă „valul de scumpiri” pe piața carburanților. Experți: „Dacă politicienii voiau să rezolve pe bune problema, se apucau demult de Consiliul Concurenței”


Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care a creat o majoritate în Parlament împreună cu Partidul Șor și transfugii democrați, deținând în același timp controlul asupra Guvernului în exercițiu, au făcut publică o declarație prin care „condamnă ferm valul de scumpiri” de pe piața autohtonă a carburanților.

Socialiștii au calculat că este vorba de „cinci scumpiri în ultimele două luni”, iar prețurile la benzină și motorină „au crescut cu circa 4 lei”.

„Majorările fără precedent ale prețurilor la carburanți se fac pe fundalul crizei pandemice, politice și constituționale în care ne-a adus președintele țării Maia Sandu. În societate domină și opinia că petroliștii nu au nicio frică de președintele țării și își permit să scumpească carburanții de două ori pe săptămână, cu acordul tacit al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Atragem atenție că actuala componență a ANRE este desemnată de către regimul Plahotniuc, iar membrii acestei instituții, în mare parte, sunt foști colegi de partid ai Maiei Sandu în perioada când toți au fost în PLDM”, cităm din declarația socialiștilor care anunță demararea procedurii de demitere a membrilor ANRE.

Unii experți în domeniul energetic cataloghează drept „populistă” această abordare a socialiștilor care se „află la butoane” în R. Moldova, mai ales că în anul 2020 situația de pe piața petrolieră a fost și mai gravă.

„Socialiștii sunt organizatorii acestei situații. Consiliul Concurenței al cui este? Consiliul Concurenței nu lurează și aici este toată problema. În loc să amendeze companiile petroliere pentru înțelegeri de cartel, ei stau acolo ascunși ca peștii sub gheață. Socialiștii fac fum și latră la frunze când o amestecă pe Maia Sandu aici”, este de părere Tudor Șoitu, fostul vicepreședinte al Curții de Conturi.

Expertul în energetică, Victor Parlicov, susține că problema majorării prețurilor la carburanți e veche de ani de zile, iar politicienii, în loc să o rezolve, speculează pe seama acesteia.

„Pe această piață nu va exista liniște și consumatorii vor fi întotdeauna deranjați atât timp cât Consiliul Concurenței nu va interveni cu pârghii de contracarare a practicilor anticoncurențiale. Nu există altă soluție decât o instituție a statului să-și facă treabă. Problema reală este că instituțiile statului, și în primul rând Consiliul Concurenței, nu-și fac treaba. Au decis în Parlament ca ANRE să stabilească prețurile-plafon la carburanți, după doi ani de zile tot cei care au votat, tot aceia au anulat. La noi, Parlamentul și politicienii fac tot posibilul ca nu cumva să trezească din somn Consiliul Concurenței”, a declarat Parlicov pentru Ziarul NAȚIONAL.

Expertul a adăugat că prețurile la panou pot să fie schimbate în fiecare zi: „Întrebarea nu este că prețurile cresc sau scad de cinci sau șase ori pe lună. Întrebarea este că la toți agenții economici este totuna. Dacă ar fi prețuri diferite, consumatorul ar avea de unde alege. Asta ar însemna implicit că prețurile sunt corecte și companiile de pe piață se bat pentru consumator”.

„Problema are o singură soluție – există o instituție responsabilă de concurență care doarme un somn letargic și are acoperire politică, inclusiv din Parlament, ca să doarmă. Dacă politicienii voiau să rezolve pe bune această problemă, se apucau demult de Consiliul Concurenței. Această instituție a promis încă în vara anului 2019 că până în toamnă va face claritate pe piața petrolieră. Acum e 2021, această instituție continuă să doarmă, iar parlamentarii urlă despre ANRE”, a explicat Victor Parlicov.

Potrivit expertului în energetică, există „un singur caz în 20 de ani” când ANRE, instituția care stabilește metodologia de formare a prețurilor pe piața petrolieră și verifică dacă aceasta este respectată, a stabilit că un operator nu a stabilit corect prețurile la carburanți, deși prețurile tuturor operatorilor erau identice pe piață.

Și expertul economic Veaceslav Ioniță amintește situația de pe piața carburanților din 2020, afirmând că în prezent aceasta este mai bună ca anul trecut.

„Eu aș vrea ca ANRE-ul să ne informeze ce s-a întâmplat în anul trecut și cum explică faptul că în 2020 adaosul comercial la produsele petroliere era de peste doi lei, mai mult decât în ultimii ani. Să dea explicații. Aș invita și Consiliul Concurenței și după aceasta aș lua decizia”, ne-a spus Ioniță.

Aceeași sursă precizează că cei de la guvernare nu trebuie să-și manifeste doar îngrijorarea, ci trebuie să și acționeze.

„Acum este cel mai corect preț. Când prețurile cresc, nu are sens să verifici, fiindcă, de bine de rău, sunt cât de cât corecte. Petroliștii câștigă cel mai mult atunci când prețurile scad pe piața internațională și ei nu le micșorează corespunzător. Atunci când prețurile scad și noi ne bucurăm ca cei mici, ei de fapt atunci nu le scad până la nivelul la care ar trebui. Dar când prețurile cresc, ele sunt mai mult sau mai puțin corecte”, explică Veaceslav Ioniță.

Expertul a adăugat că datele oficiale de pe piața petrolieră sunt prezentate până în luna septembrie 2020, însă „estimativ, vă pot spune că situația de pe piața petrolieră este mai bună decât anul trecut”.

Menționăm că, recent, consilierul prezidențial pe domeniul energetic, Sergiu Tofilat, arăta că „moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții controlate de oamenii socialiștilor”.

„ANRE şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel. (...) ANRE şi Consiliul Concurenţei sunt în subordinea Parlamentului. Dragă majoritate tehnică Șor-Dodon, sau schimbați conducerea de la aceste instituţii, sau declanșați anticipate și pemiteți-ne să facem noi curățenie în găinăriile voastre”, arăta Sergiu Tofilat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md