Recall global costisitor pentru Hyundai – aproape un miliard de dolari pentru schimb de baterii

Compania Hyundai a anunțat lansarea unei campanii globale de rechemare în service pentru aproximativ 82.000 de modele hibride și electrice. Din cauza riscului apariţiei unui incendiu este necesar de înlocuit bateriile.

Conform Financial Times, acest recall va fi cel mai scump din istorie în privinţa maşinilor electrice, cheltuielile fiind estimate la 900 de milioane de dolari. De cealaltă parte, Automotive News scrie că această rechemare în masă este una dintre primele campanii care prevăd înlocuirea de baterii şi care este lansată de un gigant auto.

În contextul celor spuse, totuşi, reprezentanții mărcii au spus că riscul izbucnirii unui incendiu este minim. Cu toate acestea, se va face acest pas preventiv, în ciuda costurilor colosale. Hyundai a recunoscut că această campanie va afecta suma veniturilor sale din al patrulea trimestru fiscal al anului 2020 (anul fiscal nu corespunde neapărat cu cel calendaristic).

Cea mai mare parte a mașinilor afectate sunt de model KONA Electric (circa 76.000 de exemplare, inclusiv aproximativ 25.000 vândute în patrie). Restul sunt de model Ioniq Electric și câteva autobuze electrice care se vând în Coreea.

Toate acestea au fost lansate în perioada noiembrie 2017 – martie 2020 cu baterii marca LG. Hyundai și LG sunt în prezent în discuții despre modul în care vor împărți cheltuielile.

“Este foarte semnificativ atât pentru Hyundai, cât și pentru LG, deoarece suntem în primele etape ale erei vehiculelor electrice. Modul în care Hyundai gestionează acest lucru va crea un precedent nu doar în Coreea de Sud, ci și în alte țări”, a spus Lee Hang-koo, cercetător principal la Institutul Coreean pentru Economie și Comerț Industrial.

Au existat aproximativ 15 cazuri de incendii care au implicat KONA Electric: 11 în Coreea de Sud, două în Canada și câte unul în Finlanda și Austria. Hyundai a rechemat înainte de toate circa 77.000 de maşini pentru actualizări de software, însă chiar şi după aceasta au fost unele care s-au aprins. Prin urmare s-a decis înlocuirea bateriilor.

Proprietarii de modele electrificate KONA şi Ioniq sunt sfătuiți să limiteze încărcarea bateriei la 90% din capacitate până la înlocuirea acesteia.

În Republica Moldova se poate achiziționa pe cale oficială doar modelul Ioniq Electric.

Cmentariile sunt închise