‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSubvenționarea primelor de asigurare în agricultură în anul 2021

Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură în anul 2021

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cota de subvenționare a primelor de asigurare calculate pentru contractele de asigurare în agricultură încheiate în anul 2021 se stabilește în mărime de 70% din valoarea primei de asigurare. 

În Monitorul Oficial din 12 februarie curent a fost publicat Ordinul MADRM nr. 21 din 4 februarie 2021 cu privire la cota de subvenționare a primelor de asigurare calculate pentru contractele de asigurare încheiate în anul 2021. 

Conform Raportului Agenției de Intervenției și Plăți pentru Agricultură nr. 54/11 din 20 ianuarie 2021, în anul 2020 valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată a constituit suma de 7,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă 0,63% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Amintim că, la 16 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură, potrivit căreia, cota subvenției se va stabili în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și va constitui 70% din valoarea acestora, dacă valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizată spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare constituia până la 6% din mărimea Fondului.

Suma asigurată în cazul recoltei culturii agricole reprezintă produsul dintre volumul recoltei medii prognozate la hectar și prețul anticipat de comercializare a recoltei, dacă părțile nu convin asupra unui nivel mai mic al sumei asigurate. 

Recolta medie prognozată la hectar se calculează ca producția medie a culturii agricole ce urmează a fi asigurată, obținută de către producătorul agricol în 3 din ultimii 5 ani, cu excluderea anului în care s-a obținut cea mai mare recoltă și a anului în care s-a obținut cea mai mică recoltă.

‹ adv ›

În același timp, la cererea asiguratorului, a asiguratului sau a AIPA, părțile recalculează recolta prognozată dacă, din cauza unor factori, alții decât cei împotriva cărora s-a asigurat, se constată că recolta fie va fi mai mică de 75% din cea prognozată, fie va fi mai mare cu peste 50% din cea prognozată.

Prevederile legislative privind asigurarea subvenționată, disponibile pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›