Curtea Supremă de Justiţie va pune punct conflictului dintre Serviciul Fiscal de Stat şi compania offshore „T.B. Fruit" SRL

Curtea Supremă de Justiţie va pune punct litigiului dintre Serviciul Fiscal de Stat şi compania offshore „T.B. Fruit" SRL, specializată în procesarea fructelor.

Foto: UNIMEDIA

Miza este suma de aproximativ 12 milioane de lei, pe care firma i-ar datora statului, lucru negat de reprezentanţii companiei. Aceştia au calificat drept neîntemeiate constatările inspectorilor de stat privind evaziunea fiscala.

În urma unui control, inspectorii de la Fisc au constatat în ianuarie 2019 că „T.B. Fruit" SRL a făcut tranzacţii financiare fictive, cu scopul diminuării obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Drept urmare, Fiscul a dispus plata a peste nouă milioane de lei impozite şi a aproximativ 3 milioane de lei penalităţi. Decizia a fost contestată, iar Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, a dat câştig de cauză „T.B. Fruit" SRL. Fiscul a făcut apel, iar magistraţii Curţii de Apel Chişinău au anulat anul trecut hotărârea Judecătoriei Chişinău.

Compania „TB Fruits” SRL a intentat recurs la Curtea Supremă de Justiție, care urma să ia o decizie încă la 20 ianuarie, dar ședința a fost amânată pentru 17 februarie și apoi pentru 24 februarie, fapt ce trezește suspiciuni. Cauza va fi examinata de magistrati in lipsa părţilor.

Anterior, presa a scris că „T.B. Fruit" SRL face parte din grupul ucrainean cu aceeaşi denumire, care deține companii atât în Ucraina, cât și în Polonia. Potrivit openmoney.md, fondatorul „T.B. Fruit" din Moldova este o companie off-shore din Cipru.Potrivit jurnaliştilor din ţara vecină, firma ar fi comis fraude cu TVA, tranzacţionând produse agricole inexistente, ceea ce a prejudiciat bugetul Ucrainei cu 12,7 milioane de euro. În 2018, în Polonia, Oficiul pentru Protecția Concurenței și Drepturilor Consumatorilor a publicat informații din care reiese că „T.B. Fruit" Polska ar fi înșelat fermierii. Compania ar fi fost amendată atunci cu 700 de mii de euro, scrie publika.md.


Pub