(video) Reacția lui Andrei Năstase la decizia Curții Constituționale

Liderul Partidului Platformei DA, Andrei Năstase, a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind numirea repetată a Nataliei Gavrilița.

Foto: UNIMEDIA

„Platforma militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern pro-european, responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate”, a declarat Năstase.

În acest context, Platforma își reiterează poziția de a-și asuma un guvern minoritar de profil pro-european. În acest context cheamă la negocieri partidele pro-europene la discuții și consultări urgente cu președintele.

CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

La data de 16 februarie Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Guvernul Gavrilița a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.

Maia Sandu și partidul pe care l-a condus pledează pentru alegeri anticipate, în orice condiții, pentru a „curăța actualul Parlament de corupți”. Și PSRM a anunțat că își dorește alegeri anticipate, însă „e nevoie ca până la scrutin țara să aibă un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze criza pandemică și cea economică, să negocieze cu instituțiile financiare internaționale și să asigure venirea loturilor de vaccin anti-Covid. Celelalte fracțiuni parlamentare, la fel, au pledat public pentru anticipate, deși sondajele nu le oferă șanse de a mai accede în Parlament.


Pub