Dodon, despre decizia CC: „Una absolut previzibilă, totodată alarmantă”

„Decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă. Această decizie e totodată alarmantă, fiindcă este dovada că Republica Moldova este acum condusă de un președinte care la două luni de mandat are deja două încălcări grave ale Constituției – ceea ce reprezintă situație condamnabilă și fără precedent în istoria țării”. Declarația aparține liderului PSRM, Igor Dodon, după decizia Curții Constituționale de astăzi.

Foto: UNIMEDIA

„Nu am nici un fel de satisfacție politică după decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am câștigat nimic din această decizie, ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de presedintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării.

Într-un stat de drept, un astfel de președinte nu ar mai fi în funcție, ar demisiona singur sau ar fi demis. Personal cred însă că Maia Sandu mai trebuie să rămână în funcție, mai este nevoie de puțin timp ca toată lumea să se convingă de lipsa ei de responsabilitate și de incapacitatea ei de a face ceva bun pentru țară. După falimentul ei ca prim-ministru, urmează ca toată lumea să se convingă de falimentul ei ca șef de stat.

Timpul le pune pe toate la locul lor. Și, mai devreme sau mai târziu, doamna președinte împreună cu complicii ei din PAS vor răspunde în fața legii pentru uzurparea puterii de stat, act care deja nu se mai află la faza de tentativă, dar este în plină desfășurare.

Ceea ce ne preocupă însă acum cel mai mult este faptul că țara nu este guvernată, faptul că ne adâncim într-o criză constituțională, socială, economică și politică ce va avea curând efecte devastatoare pentru fiecare cetățean. În locul ordinii și a responsabilității care asigurau rezistența țării în 2020, în fața pandemiei, secetei și a provocărilor economice, astăzi, sub conducerea neinspirată a Maiei Sandu, Moldova și toți cetățenii alunecă în haos.

Pe această cale îi reamintesc președintelui că trăiește într-o republică parlamentară, în care nu are primul rol decizional și nu își poate permite să anuleze rolul Parlamentului în stat.

De aceea, îi cerem Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită.

Fiecare zi în care președintele întârzie această numire reprezintă o adâncire a crizei, o intensificare a haosului și consecințe tot mai grave pentru cetățeni, pentru care dânsa urmează să poarte responsabilitate.

În cazul în care acest decret nu va fi emis și țara va rămâne în continuare neguvernată, PSRM va veni cu noi măsuri și acțiuni care să pună punct acestei crize, inclusiv acțiuni ample de protest, dar și demersuri pentru responsabilizarea legală și politică a celor care au creat acest haos în țară.

Consider că haosul pe care l-au creat Maia Sandu și PAS poate fi stopat imediat printr-o bună conlucrare a partidelor din Parlament, prin dialog și prin identificarea celor mai bune soluții pentru ca țara să fie guvernată și cetățenii să nu aibă de suferit pe termen lung din cauza iresponsabilității președintelui.

Încă din luna noiembrie am propus partidelor sa se așeze la masa dialogului și sa găsească soluții pentru ca țara sa fie guvernata stabil și eficient. S-au pierdut 4 luni cu lupte de orgoliu, jocuri politice și încercări de încălcare a Constituției, toate generate de cei care au promis marea schimbare, Maia Sandu și PAS. Astăzi vedem cu toții că schimbarea promisă înseamnă doar haos și populism.

În calitate de cel mai reprezentativ partid din Parlament, Partidul Socialiștilor este gata in continuare să facă tot ce este necesar pentru ieșirea rapidă din această criză și pentru protejarea Constituției și a siguranței sociale și economice a cetățenilor”, a scris Dodon pe contul său de telegram.

CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

La data de 16 februarie Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Guvernul Gavrilița a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, petru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.

Maia Sandu și partidul pe care l-a condus pledează pentru alegeri anticipate, în orice condiții, pentru a „curăța actualul Parlament de corupți”. Și PSRM a anunțat că își dorește alegeri anticipate, însă „e nevoie ca până la scrutin țara să aibă un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze criza pandemică și cea economică, să negocieze cu instituțiile financiare internaționale și să asigure venirea loturilor de vaccin anti-Covid. Celelalte fracțiuni parlamentare, la fel, au pledat public pentru anticipate, deși sondajele nu le oferă șanse de a mai accede în Parlament.


Pub