PSRM, despre Hotărârea CC: „În pofida presiunilor asupra CC, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele țării, Înalta Curte și-a păstrat coerența în luarea deciziilor”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a emis un comunicat prin care precizează că „a luat act de hotărârea Curții Constituționale, care a constatat încălcarea Constituției de către președintele Maia Sandu prin desemnarea ilegală a Nataliei Gavrilița în calitate de prim-ministru”, după ce CC a declarat neconstituțional decretul emis repetat pe numele Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministră.

Foto: UNIMEDIA

„În pofida numeroaselor presiuni asupra magistraților Înaltei Curți, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele țării, Curtea Constituțională și-a păstrat coerența în luarea deciziilor. Or, decizia de astăzi este una logică în contextul hotărârilor anterioare ale Curții, inclusiv cea din 6 august 2020, când a stabilit că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, în condițiile în care acesta este susținut de o majoritate parlamentară formalizată”, se arată în comunicatul socialiștilor.

PSRM susține că Maia Sandu a încălcat norma constituțională cu bună știință, inventând „ași din mâneca”, la fel cum au făcut, pe timpuri de tristă faimă, reprezentanții Alianțelor pentru Integrare Europeană.

„Încercarea de a fenta Constituția a fost învățată de Maia Sandu de la foștii ei colegi din AIE în perioada când a făcut parte din guvernările, ce au capturat statul. PSRM subliniază că tot mai multe acțiuni ale Maiei Sandu în calitate de președinte al republicii reprezintă abuzuri, încălcări și tentative de uzurpare a puterii în stat și dorință de a captura din nou instituțiile statului. Nimeni nu poate fi mai presus de lege, nimeni nu poate fi mai presus de Constituție. O chemăm repetat pe Maia Sandu să revină în câmpul constituțional, să se conformeze hotărârilor Curții Constituționale și Legii Supreme. E dreptul ei să fie populistă, să mintă cu nerușinare, chiar să se creadă regină în republica noastră, dar încălcarea legii este pedepsită penal.

Facem apel către toți actorii politici să continue dialogul civilizat pentru a identifica soluția optimă pentru depășirea crizei politice și instituționale. PSRM este în continuare deschis pentru discuții și va face tot posibilul să punem capăt crizei și ne vom concentra pe soluții reale așteptate de cetățeni. Politicienii nu trebuie să vândă iluzii, ci să propună acțiuni pentru îmbunătățirea vieții oamenilor”, se arată în comunicatul emis de socialiști.

Amintim că CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

La data de 16 februarie Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Guvernul Gavrilița a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, petru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.

Maia Sandu și partidul pe care l-a condus pledează pentru alegeri anticipate, în orice condiții, pentru a „curăța actualul Parlament de corupți”. Și PSRM a anunțat că își dorește alegeri anticipate, însă „e nevoie ca până la scrutin țara să aibă un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze criza pandemică și cea economică, să negocieze cu instituțiile financiare internaționale și să asigure venirea loturilor de vaccin anti-Covid. Celelalte fracțiuni parlamentare, la fel, au pledat public pentru anticipate, deși sondajele nu le oferă șanse de a mai accede în Parlament.


Pub