(video) Maia Sandu refuză să mai înainteze vreun canditat la funcția de premier: „La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide”

Șefa statului face declarații de presă, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de desemnare a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru. „Într-o situație de normalitate, decizia Curții Constituționale de astăzi ar fi de înțeles, dar ne amintim ce a fost la sfârșitul anului 2015, începutul anului 2016”, declară Maia Sandu.

Foto: UNIMEDIA

„Atunci Vlad Plahotniuc și-a cumpărat o majoritate de buzunar și a încercat să oblige președintele de atunci să-l înainteze la funcția de prim-ministru. Știm ce a urmat, au fost capturate instituțiile statului.

Astăzi se vând deputați, se cumpără deputați, se sechestrează deputați.

Cei care spun că vor alegeri anticipate, dar până atunci avem nevoie de un Guvern temporar, eu nu îi cred, altfel ar fi alocat bani pentru cumpărarea unui vaccin antiCovid - e vorba de Guvernul PSRM. Eu nu îi cred când ei spun că vor să ajute să depășim criza economică.

Așa-zisa lor majoritate nu are nimic în comun cu salvarea țării. Țara trebuie salvată de cei care pun interesul personal mai presus decât cel național. Corupția a ajuns un cancer generalizat, care distruge această țară.

În acest Parlament nu există 51 de deputați care să susțină lupta cu corupția. Cei care s-au înfruptat din furturi nu vor justiție reformată. Deoligarhizarea țării trebuie să înceapă din Parlament. Totul are o limită, iar Moldova are nevoie de un nou început.

Cum să reformezi justiția, când unii care au furat miliardul sunt chiar în Parlament, cum să oprești schemele de fraudă, care sunt dirijate de unii din acest Parlament.

Eu am promis oamenilor să facem ordine, să luptăm cu corupția și nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe.

Nu mă țin de funcții și nu voi fi un președinte comod.

Deputaților buni le cer să aibă curaj. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Mergem la anticipate sau la referendum. Oamenii vor decide viitorul țării”, spune Maia Sandu.

Maia Sandu a refuzat să răspundă la întrebări, dar a lăsat să se înțeleagă faptul că nu va înainta vreun candidat la funcția de premier, iar deputații pot declanșa demiterea ei din funcție. Acest lucru ar fi posibil însă doar printr-un referendum național.

Unii experți prognozează o criză constituțională, pe lângă cea politiciă, sanitară și economică în care se află Republica Moldova.


Pub