Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 209 milioane de doze…

Peste 209 milioane de doze de vaccin au fost administrate la nivel global. Când ar putea reveni viața la normal

Foto: Getty Images

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în desfășurare. Mai mult de 209 milioane de doze au fost administrate în 92 de țări, potrivit datelor colectate de Bloomberg. Ultimele date despre rata de vaccinare arătau că erau administrate 6,24 milioane de doze pe zi.

Vaccinul Pfizer-BioNTEch a fost aprobat în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu, iar campaniile de vaccinare au început în cel puțin 92 de state. Acesta, dar și serul Moderna, au redus cu 95% infecția cu coronavirus în testele pe zeci de mii de voluntari. Vaccinul AstraZeneca – Oxford a primit prima sa autorizație importantă de la Regatul Unit pe 30 decembrie, scrie digi24.ro.

Alte state au început vaccinarea mai din timp. China și Rusia au autorizat propriile seruri în iulie și august, înainte ca acestea să fie testate pe deplin. De atunci, țările respective au administrat milioane de doze, deși oferă mai puține actualizări despre evoluția imunizării.

În SUA, sunt mai mulți americani care au primit cel puțin o doză față de cei care au ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, de la începutul pandemiei.

Prima etapă de vaccinare în SUA a mers mai slab decât au estimat autoritățile federale, imunizarea fiind făcută inegal în state. După ce s-au concentrat mai întâi pe spitale și instituții de sănătate, următoarea fază a vaccinării se va axa mai mult pe farmacii și clinici de sănătate – locuri unde vaccinurile sunt în mod tradițional administrate – și se va extinde la alte categorii de persoane eligibile. Unele state americane transformă stadioanele sportive și parcurile de distracții în mari centre de vaccinare.

În SUA se administrau, în medie, 1.365.820 de doze pe zi, conform ultimelor date. La această rată, ar fi nevoie de 10 luni pentru a acoperi 75% din populație cu vaccinul în două doze.

Când va reveni viața la normal?

Aceasta este o întrebare complicată iar subiectul este o dezbatere printre epidemiologi. În vreme ce cele mai bune vaccinuri se crede că au o eficiență de aproape 95%, e posibil ca boala să se răspândească după imunizare. Anthony Fauci, oficialul de top care se ocupă cu bolile infecțioase în SUA, a spus că vaccinarea a 70% – 85% din populația SUA ar permite o reîntoarcere la normalitate.

La o scară globală, acesta este un nivel de vaccinare descurajator. Serurile sunt administrate momentan la o medie de 6,24 de milioane de doze pe zi. În acest ritm, ar fi nevoie de 5 ani de zile pentru a ajunge la un nivel de 75% de imunitate globală. Însă, rata crește pe zi ce trece, iar noi vaccinuri făcute de alți producători ar putea fi disponibile în curând.

La nivel global, distribuția vaccinurilor este inechitabilă. Rata de imunizare a Israelului este uriașă prin comparație cu eforturile altor națiuni, 82,3 doze fiind administrate la fiecare 100 de israelieni. Majoritatea țărilor nu au administrat niciun vaccin.