Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidul Șor și transfugii din…

Partidul Șor și transfugii din „Pentru Moldova” comentează decizia CC. Nu pomenesc nimic despre alegerile parlamentare anticipate

Deputații transfugi din platforma „Pentru Moldova” și cei ai Partidului Șor afirmă că decizia Curții Constituționale (CC) prin care a fost declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier o obligă pe președintă să se supună deciziei Parlamentului, în vederea învestirii unui guvern cu atribuții depline.

Comentând decizia de astăzi a CC, transfugi din platforma „Pentru Moldova” și cei ai Partidului Șor nu mai amintesc despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate și spun că este necesară învestirea „unui guvern cu atribuții depline, care să-și asume imediat responsabilitatea pentru soluționarea problemelor stringente cu care ne confruntăm”.

„Hotărârea Curții Constituționale confirmă ceea ce era evident. Președintele Maia Sandu a încălcat vădit și conștient norma constituțională, ceea ce reprezintă un abuz grav și un precedent periculos. Din păcate, această practică vicioasă, când interesele de grup și de partid prevalează în raport cu Legea și practica juridică, capătă noi proporții și riscă să spulbere și ultima umbră de încredere în instituțiile statului și în procesul democratic”, se arată în declarația remisă.

Cele două entități își exprimă speranța că, după această hotărâre, „președinta Maia Sandu și fracțiunea PAS din Parlament își vor revizui atitudinea și vor da dovadă de maturitate politică, pentru a pune punct crizei politice și revenirea în albia normalității”.

Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Decizia de astăzi a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Aceștia au cerut să fie interpretat dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.