14:30:26 28.03.2024
Stiri

Avertismentul medicilor: atenție de unde beți apa! Puteți dezvolta cancer de vezică urinară!

Actualitate 23.02.2021 12:24 Vizualizări1053 Autor: Ziarul National
Avertismentul medicilor: atenție de unde beți apa! Puteți dezvolta cancer de vezică urinară!


Puteți dezvolta cancer de vezică urinară atunci când consumați apa netratată! Medicul urolog Georghe Niță ne explică legătura dintre apa și riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară.

Cancerul vezicii urinare apare în țesuturile vezicii urinare, care este organul din corp care deține urina. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, aproximativ 45.000 de bărbați și 17.000 de femei pe an sunt diagnosticați cu această boala, scrie doctorulzilei.ro.

Multe persoane cu cancer al vezicii urinare pot avea sânge în urină, dar nu au dureri în timpul urinării. Există o serie de simptome care ar putea indica cancerul vezicii urinare, cum ar fi oboseala, pierderea în greutate și sensibilitatea osoasă, iar acestea pot indica o boală mai avansată. Ar trebui să acordați o atenție deosebită următoarelor simptome:

  • sânge în urină
  • urinare dureroasă
  • Urinare frecventa
  • urinare urgentă
  • incontinenta urinara
  • durere în zona abdominală
  • durere la nivelul spatelui inferior

    “Urinarea cu sânge poate fi semnul unei tumori localizate la nivelul căilor urinare, de aceea, mai ales în asemenea situaţii, când nu sunt şi alte simptome, pacientul trebuie să nu ignore asta şi să meargă la medic pentru investigaţii suplimentare.

    Ar putea fi vorba de un cancer, dar sunt şi alte afecţiuni care dau urinare cu sânge. În cazul altora, apar însă şi semne asociate. La calculi renali, de exemplu, ei dau şi dureri renale. O infecţie, o cistită dă şi usturimi micţionale, urinări frecvente, în afară de urinare cu sânge. De aceea, trebuie văzut de medic”, a atenţionat dr. Gheorghe Niţă, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

    Fumatul crește riscul de cancer al vezicii urinare. Fumatul provoacă jumătate din toate cazurile de cancer al vezicii urinare la bărbați și femei. Următorii factori cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer al vezicii urinare:
    • expunerea la substanțe chimice cauzatoare de cancer
    • infecții cronice ale vezicii urinare
    • consum redus de lichid
    • vârsta: deoarece majoritatea cancerelor vezicii urinare apar la persoanele cu vârsta peste 55 de ani
    • consumul unei diete bogată în grăsimi
    • antecedente familiale de cancer al vezicii urinare
    • tratamentul anterior cu un medicament chimioterapic numit Cytoxan
    • radioterapie anterioară pentru tratarea cancerului în zona pelviană

      “Putem preveni un astfel de cancer, dacă avem un stil de viaţă sănătos, dar important e să avem şi un diagnostic precoce”, mai spune medicul.

      “Cine a analizat apa de fântână, dacă nu cumva e plină de nitriţi sau alte substanţe toxice care an de an se evacuează prin vezica urinară şi pot determina, în timp, apariţia unui cancer de vezică?

      La fel, apa îmbuteliată în sticlă de plastic care a trecut peste vară, când este depozitată la temperaturi extreme, poate să favorizeze eliminarea unor substanţe toxice din plastic şi consumată pe termen lung poate să ducă la apariţia unor tumori la nivelul vezicii urinare”, a atenţionat dr. Niţă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md