Linkuri accesibilitate

În cine au încredere moldovenii?


În cine au încredere moldovenii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00

Un sondaj nou a apărut zilele astea. Potrivit, sondajului, cei mai mulți moldoveni au încredere în Maia Sandu (25,4%) și Igor Dodon (21,3%). Datele sunt prezentate în sondajul Vox Populi – februarie 2021, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. În acest top al încrederii urmează Ilan Șor – cu 7,9%, primarul Chișinăului, Ion Ceban – cu 7,4%, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi – cu 5,1%, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi – cu 4,1% și liderul PPDA Andrei Năstase – cu 3,1%. E o ocazie să reflectăm, zic eu, chiar dacă un sondaj nu e o redare fidelă a realităţii.

Cel mai simplu ar fi să spunem că moldovenii au încredere în cei care realmente făuresc ţara, care muncesc cu acribie pentru popor, care au rezultate palpabile, evidente. Am impresia însă că mai există două amănunte importante atunci când e vorba de încrederea în politicieni. E vorba de funcţie şi de vizibilitate.

Să luăm un alt sondaj, de pildă. Cel efectuat pe 9 noiembrie 2020 de iData. Atunci, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, oamenii aveau cea mai mare încredere în Igor Dodon (29%), iar Maia Sandu, care nu era încă preşedintă, avea doar 24,9%. Dodon a pierdut alegerile şi s-a rostogolit pe locul doi, iar Sandu a devenit dintr-odată omul în care moldovenii au cea mai mare încredere.

Prin urmare, se poate constata că mai cu seamă funcţia de preşedinte influenţează simpatia moldovenilor. Îmi amintesc că pe vremuri, moldovenii aveau mare încredere şi în alţi preşedinţi: Timofti, Voronin, deşi aceştia nu au răsturnat munţi şi nu au făcut din Moldova un Eldorado. După ce şi-au pierdut funcţiile, Timofti şi Voronin nu se mai bucură de mare încredere.

Foarte importantă e şi vizibilitatea, politicianul activ-neobosit care apare mereu pe sticlă, care e mereu intervievat, care are bloggeri influenţi pe post de promotori poate deveni repede un model pentru mase. E de presupus că Maia Sandu va fi lideră, la capitolul încredere, încă multă vreme. Când nu va mai fi preşedintă, încrederea oamenilor se va subţia însă imediat…

XS
SM
MD
LG