/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Reacția Maiei Sandu, după ce Înalta Curtea i-a declarat neconstituțional decretul: „La anticipate sau la referendum, oamenii vor alege viitorul”

missing
23 februarie 2021, ora 20:50

Președinta Maia Sandu a susținut un briefing de presă în sediul Președinției după ce Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a declarat neconstituțional decretul prin care fosta ministră a finanțelor Natalia Gavrilița a fost înaintată repetat la funcția de prim-ministră de către șefa statului. 

Maia Sandu: „Noi astăzi nu avem o situație de normalitate, ea seamănă cu cea de la sfârșitul 2015, începutul 2016, atunci când a fost constituită o majoritate parlamentară de buzunar…

În continuare oamenii trăiesc sub blestemul unui Parlament, în care se cumpără și se vând deputați. Toți cei care au declarat de nenumărate ori că țara are nevoie de alegeri anticipate, astăzi de spun că este nevoie de Guvern temporar care să salveze țara.

Eu nu îi cred atunci când spun că vor să se ocupe de criza economică. Deputații PSRM și ȘOR sunt cei care au adoptat legi care este imposibilă finanțarea externă, cum să-i cred că această majoritate vor un Guvern pentru țară.

Țara trebuie salvată de hoți, de cei care o țin prizonieră corupției. În acest Parlament nu există 51 de deputați care să susțină lupta împotriva corupției. Totul are o limită, iar Moldova are nevoie de un nou început, de un Guvern care să fe susținută de o majoritate.

Oamenii știu că este nevoie de alegeri anticipate. Oricare Guvern care va deranja schemele de corupție va fi înlăturat, mi s-a întâmplat mie în 2019. În alegerile prezidențiale am spus că e nevoie de alegeri anticipate, un milion de oameni a fost de acord cu mine.

Eu am promis că o să facem ordine în țară, pentru asta am obținut votul cetățenilor, nu o să mă uit cum penalii semnează alianțe. Nu voi fi un președinte comod, voi vorbi pentru oameni și voi fi alături de ei.

Deputaților care nu sunt prinși în mrejele mafiote le cer curaj pentru alegeri anticipate.

Dragi cetățeni, vă asigur că un asemenea Parlament nu ne ține în loc. Nu avem dreptul să ținem capturate instituțiile statului. La anticipate sau la referendum oamenii vor alege viitorul”. 

Amintim că după decizia CCM, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, Mihai Popșoi a spus că decizia de astăzi nu a hotărât criza politică, dar a agravat-o.

Platforma Demnitate și Adevăr și-a reiterat apelul privind asumarea guvernării, a chemat la negocieri partidele proeuropene și la consultări cu președinta Maia Sandu.

Președintele socialiștilor Igor Dodon a declarat că magistraților a fost previzibilă, dar, în același timp alarmantă.

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a declarat că decizia CCM a fost „dezlegare mult așteptată” și că fracțiunea pe care o reprezintă „nu va vota niciun Guvern susținut de Șor și transfugi”.

Liderul grupului „Pro Moldova” Andrian Candu speră că politicienii vor avansa în procesul de desemnare a unui premier, după decizia CCM.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și fracțiunea Partidului „ȘOR” au spus că această decizie o obligă pe președintă să se supună deciziei Parlamentului și confirmă ceea ce era evident.

Vedeți și:

Înalta Curte explică de ce nu este constituțional decretul Maiei Sandu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram