Primăria Chișinău a depus recurs la Curtea de Apel, după ce șeful Cimitirului Sfâtul Lazăr, fiind anchetat penal, a fost repus în funcție de către instanța de judecată

Încheierea Judecătoriei Chișinău din 18 februarie prin care a fost anulat ordinul de demisie a lui Pavel Eni a fost contestat la Curtea de Apel Chișinău de către Primăria Chișinău. Anunțul a fost făcut de Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare”, în cadrul ședinței de luni a serviciilor Primăriei Chișinău.

Foto: newsmaker.md

„Nu suntem de acord cu această decizie. Am depus deja recurs către Curtea de Apel prin care contestăm această încheiere”, a declarat Ludmila Boţan.

„Această persoană să nu aibă ce face în instituții subordonate Primăriei”, a precizat Ion Ceban.

La 18 februarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis demersul avocatului lui Eni și a anulat ordinul prin care acesta era suspendat din funcție.

Amintim că la data de 18 noiembrie 2020 Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre în valoare de 2 191 202 lei în cauzele penale care vizează acţiunile ilicite ale mai multor persoane din cadrul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău. Sechestre au fost puse pe încăperi şi construcţii locative şi nelocative, pe mijloace de transport, dar şi un teren de construcţie. De asemenea, peste jumătate de milion de lei, din sechestrul total, a constituit bani în numerar.

Pe 1 septembrie 2020, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat reţinerea a şase persoane din cadrul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, cercetate pentru 142 de capete de acuzare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie. Acestea erau bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.

Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

În septembrie, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor - şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută (în jur de 700 000 de lei).

În urma cercetărilor, lista bănuiţilor şi învinuiţilor a fost completată cu alţi figuranţi, iar în prezent 7 persoane au statut de învinuit şi 25 de bănuit. Anchetatorii sunt deja la etapa de finalizare a urmăririi penale, urmând ca până la finele anului să propună procurorilor transmiterea în instanţă a dosarelor.

La data de 3 septembrie directorul și adjunctul său din cadrul administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr au fost plasați în arest pentru 30 de zile la Penitenciariul 13.


Pub