Cartea autobiografică care a stârnit un scandal de proporții în familia lui Amos Oz. Una dintre fiice îl acuză de „abuz sadic”, ceilalți membri îi iau apărarea

Galia, fiica scriitorului israelian Amos Oz, distins cu numeroase premii literare, a publicat luni o carte autobiografică în care denunţă „abuzurile fizice şi psihice” la care a supus-o tatăl său, cunoscut pentru activismul său în favoarea păcii, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Foto: www.theguardian.com

„Nu era o pierdere temporară a controlului şi nici o palmă ici şi colo, ci rutina unui abuz sadic”, susține Galia în noua sa carte, publicată luni în limba ivrit, al cărei titlu s-ar putea traduce prin „O prefăcătorie numită dragoste”.

În autobiografia sa, Galia abordează relaţia complexă pe care a avut-o cu tatăl său: „În copilărie, tatăl meu mă bătea, mă blestema şi mă umilea. Violenţa a fost creativă: m-a târât prin mijlocul casei şi m-a aruncat afară”, sunt cuvintele cu care îşi începe cartea Galia Oz.

Sora ei, Fania Oz-Salzberger, și ea scriitoare, a reacţionat pe contul de Twitter la acuzaţiile lansate de Galia: „Noi, Nili (mama), Fania şi Daniel (frate), am cunoscut un tată diferit. Plin de căldură, amabil, atent, care îşi iubea familia cu o dragoste plină de preocupare, devoţiune şi sacrificiu”, a scris ea, susţinându-şi tatăl.

Fania a povestit că sora ei a decis să rupă relaţiile cu familia în urmă cu şapte ani şi spune că membrii familiei sunt „surprinşi” de afirmaţiile făcute de aceasta în carte.

La rândul său, Daniel Oz, fiul scriitorului, a scris duminică pe Facebook: „Tata nu era un înger, ci doar o ființă umană, dar a fost cea mai bună ființă umană pe care o cunosc”.

Reputatul scriitor israelian a murit în 2018, din cauza unui cancer galopant, la vârsta de 79 de ani.

Amos Oz este unul dintre cei mai prestigioşi autori israelieni, iar cărţile sale au fost traduse în 45 de limbi străine. Numele său a figurat ani de-a rândul printre candidaţii favoriți la Premiul Nobel pentru Literatură. A fost distins cu prestigiosul Premiu Prinţesa de Asturias pentru Literatură pe anul 2007.

A publicat 20 de cărți, printre care „Iuda” (2016), „Poveste despre dragoste şi întuneric” (2002), şi aproape 500 de articole de opinie şi eseuri publicate atât în presa locală, cât şi în cea internaţională.

Scriitorul Yehuda Atlas, prieten al Galiei Oz, a declarat, citat de Times of Israel: „Știam despre poveștile astea. E dificil pentru noi, cei de stînga. Amos Oz era prințul nostru de aur, dar se pare că orice Lună are partea ei întunecată”.


Pub