Principală  —  IMPORTANTE   —   Municipalitatea va suplini numărul de…

Municipalitatea va suplini numărul de troleibuze și autobuze, în contextul protestului anunțat de transportatori. Ceban: Miroase a obrăznicie

Primăria municipiului Chișinău informează că întreprinderile municipale: Î.M. „Regia transport electric Chișinău” și Î.M. „Parcul urban de autobuze” vor suplini marți, 23 februarie, curent, numărul de unități la linie, în special în orele de vârf, pentru a asigura cetățenii municipiului cu transport, în contextul protestului anunțat al operatorilor de transport privat. 

În context, Primarul General, Ion Ceban, a chemat conducătorii de instituții publice și private (angajatorii) să dea dovadă de înțelegere față de angajații care vor întârzia marți la muncă.

„Transportatorii au obosit, sunt indignați. Marea majoritatea a transportatorilor nu asigură nici cele mai mici recomandări ale medicilor și specialiștilor. Aceștia acum anunță că nu vor ieși la muncă, că protestează. (…)Să ne închipuim că aceștia sau rudele lor ajung în secțiile COVID-19 din capitală, iar medicii vor spune că au obosit, că sunt indignați și nu îi vor mai trata. Mie îmi pare că miroare a obrăznicie. Toată lumea are probleme, dar nu este normal să pui șantaj pe o țară întreagă. Îmi pare incorect ceea ce încearcă să facă mâine”, a declarat Ceban într-un live pe Facebook.

Companiile de transport private din municipiul Chișinău au anunțat astăzi că se alătură protestului anunțat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, pentru marți, 23 februarie, prin sistarea activității. Reprezentanții companiilor private spun că, își doresc să respecte restricțiile Comisiei Naționale Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) în partea ce ține de numărul limitat de pasageri în vehicule, însă, nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a face asta.

Prin hotărârea din 14 februarie, CNESP a decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interaional la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Șase zile mai târziu, la 20 februarie, CNESP a decis suspendarea, până la 28 februarie inclusiv, a prevederii de limitare a numărului de persoane în transportul feroviar, rutier, în trafic raional, local și municipal la 50% din capacitate. 

CNESP anunța că a luat această decizie după ce cele mai reprezentative asociații patronale din transporturi au dat asigurări că vor mobiliza membrii săi să respecte strict măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19 în unitățile de transport. Chiar și așa, transportatorii au anunțat că nu renunță la protestul de marți, când planifică să-și sisteze activitatea.