Cum, unde și de ce să compostezi. Marius Balan povestește despre rutina sa de compostare și despre inițiative eșuate

0-02-0a-c59535965477df158363d8d50621f2ef3abfbc812e01a1060fd5bf3456595d1d_aa1d759d

Nu avem planeta B. Din acest motiv, tot mai multă lume încearcă să găsească alternative prietenoase mediului în locul celor care îl distrug. Trăind în anul 2021, protejarea Terrei e mai simplă ca niciodată. În acest context, am explorat o practică mai neobișnuită care diminuează cantitatea de deșeuri pe care o producem – compostarea. Marius Balan, un tânăr care manifestă un interes deosebit față de protecția mediului și ocrotirea climei, ne-a povestit despre tehnica sa de creare a compostului și despre stațiile de compostare din Chișinău.

În anul 2016, 48,9 % dintre deșeurile produse în Chișinău erau deșeuri organice, conform unui raport prezentat la Convenția ONU cu privire la schimbarea climei. Dintre acestea, majoritatea o reprezentau resturile alimentare care ar putea fi transformate în compost. Însă odată ce ele sunt aruncate cu restul deșeurilor care nu sunt biodegradabile, acestea se descompun degajând gaze toxice precum dioxid de carbon (CO2) și metan (CH4).

Pentru a soluționa această problemă, Marius a decis să efectueze schimbări în propriul mod de viață și a început să composteze în apartamentul în care locuiește. „Un minim efort pe care-l putem face cu toții pentru a îmbunătăți situația ecologică actuală ar fi să reciclăm și să încercăm să producem mai puține deșeuri. O metodă simplă este compostarea resturilor alimentare”, spune Marius. Printre materialele pe care le poți folosi la compost acasă se numără cele bogate în azot – plante și flori, coji de ouă, resturi de legume și fructe, pâine, zaț de cafea și resturi de ceai – și cele bogate în carbon – ramuri, fâșii de lemn, hârtie, carton, coji de nuci sau alune, orez, frunze uscate și păr. Putem utiliza ulterior compostul ca un îngrășământ 100 % natural pentru cereale, plante, pomi, arbuști etc.

Marius utilizează pentru compost tărâțele Bokashi, o inovație biotehnologică ce este compusă din microorganisme eficiente. Această cultură mixtă de organisme vine sub forma unor tărâțe obișnuite, impregnate cu drojdii și bacterii benefice cu scopul de a pune în funcțiune un proces de fermentare în cadrul căruia resturile alimentare și alte deșeuri organice sunt transformate în compost bogat în nutrienți. Microorganismele NU sunt dăunătoare, toxice, patogene, modificate genetic sau sintetizate chimic.

Beneficiile compostării prin metoda Bokashi:

# sporește fertilitate solului;
# reducem cantitatea de deșeuri și de CO2 pe care o producem;
# reducem gradul de poluare al solului și al apei;
# ne ușurăm viața prin faptul că e nevoie să evacuăm gunoiul menajer mult mai rar;
# accelerează descompunerea deșeurilor organice;
# înmulțește populația de microorganisme benefice în sol;
# contribuie la germinare, creștere, înflorire, coacerea și îmbogățirea în nutrienți a fructelor, a legumelor, a boboaselor și a cerealelor pe care le cultivăm;
# în comparație cu metoda compostării tradiționale, Microorganismele Eficiente anihilează orice miros neplăcut și transformă masa organică într-un produs neatractiv pentru insecte, rozătoare și alte animale.

Marius a descris procesul prin care creează compostul cu ajutorul tărâțelor Bokashi: „Cea mai eficientă metodă de a utiliza produsul nostru este cea a fermentării anaerobe (fără contribuția aerului). Sunt necesare două găleți ermetice și tărâțe Bokashi sub formă lichidă. Pe parcursul zilei, depozităm resturile organice în una dintre găleți și, deoarece compostul trebuie realizat în straturi, deasupra fiecărui strat de masă organică vom presăra cinci grame de tărâțe care conțin un amestec de microorganisme eficiente ce sporesc procesul de fermentare în condiții anaerobe. Atunci când găleata este plină, o lăsăm să «mureze» închisă ermetic aproximativ 14 zile. Ulterior, putem folosi masa organică în grădină sau o putem evacua la una dintre cele cinci stații de compostare din Chișinău.”

Stații de compostare

Pentru a crea un oraș mai sustenabil și ecologic, Marius a instalat câteva stații de compostare pe care le puteți vedea pe hartă mai jos. „Am participat la un program educativ numit «Academia Urbană pentru Cetățeni» în cadrul Centrului de Urbanism, unde am învățat cum funcționează orașul, ce înseamnă el pentru mine și, cel mai important, cum pot să mă implic în schimbarea mediului din jurul meu. În Chișinău, deja existau trei asemenea stații înainte să mai instalez și eu două care se localizează în spatele uzinei Alfa, pe strada Alecu Russo și pe strada Ion Creangă respectiv. Eu am ales două locuri mai izolate și anume un teren de joacă părăsit dintr-o curte de la intersecția străzilor Veronica Micle și Armenească și un teren din vecinătatea liceului «Nicolae Iorga» de pe bulevardul Dacia, între niște garaje și o construcție abandonată.”

Conform inițiativei ce promovează compostarea urbană Ask a Worm, din totalul containerelor instalate în Chișinău, patru stații de compostare în trei sectoare diferite au fost, din păcate, demolate sau sunt utilizate greșit, și anume:
# stația de compostare de la Art-Labyrinth (Centru, strada Șciusev) a fost demolată în vara anului 2019;
# stația de compostare de la Botanica, instalată în august 2019 și vandalizată în septembrie 2019;
# stația de compostare de la Râșcani (lângă parcul de distracții pe strada Braniștii, intersecție cu strada Alecu Russo) este în continuu utilizată greșit și trebuie curățită regulat de gunoi neorganic;
# stația de compostare de pe strada Armenească, intersecție cu strada Veronica Micle, dezinstalată de locatarii din apropiere.

Marius îndeamnă cetățenii să fie mai respectuoși și mai deschiși față de subiectul compostării. „În Chișinău, cu regret, nu există un management al deșeurilor organice. Însă, în același timp, aproximativ 80-90 % dintre deșeurile pe care le producem sunt de origine organică și pot fi compostate. Este necesară gestionarea acestor deșeuri pentru a reduce cantitatea emisiilor de CO2, gradul de poluare a apei și a solului și pentru a transforma masa organică în îngrășământ prețios pentru plante. Totodată, atunci când compostăm acasă, chiar și în condiții de bloc, ne ușurăm viața prin faptul că e nevoie să evacuăm gunoiul mult mai rar.”

Pentru a afla mai multe despre compost, puteți contacta comunitatea Ask a Worm sau pe Marius, iar cei care sunt dornici de a-i susține prin amenajarea și curățirea stațiilor de compostare sunt bine-veniți să-i contacteze.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente