(foto) Pe străzile Capitalei au apărut primele mărțișoare. Ce fel de modele veți găsi și cât costă acestea

My Post (13)

Au mai rămas zile numărate până când vom putea spune oficial că e primăvară, deși vremea de afară deja ne dă de înțeles că acest anotimp frumos a sosit. Iar odată cu el vin și mărțișoarele, multe mărțișoare, pe gustul și placul fiecăruia. Pe bulevardul Ștefan cel Mare sunt deja amplasate zeci de tabere care comercializează aceste mici obiecte de podoabă, prețurile cărora încep de la 3 până la 50 de lei. 

În această săptămână, termometrele vor indica valori pozitive de până la 13 °C, iar meșterii populari au ieșit afară, între străzile Vlaicu Pârcălab și Pușkin, pentru a aduce spiritul și simbolul primăverii prins în pieptul fiecăruia.

Am mers de-a lungul taberelor „alb-roșii” și am privit în stânga și în dreapta pentru a vedea cu ce ne pot bucura comercianții în acest an. Unii dintre ei ne-au spus că cel mai des se vând mărțișoarele de 3 lei, dar sunt persoane care cumpără și ceva mai scump.

Mărțișoare de 3 lei

„Avem mărțișoare de la 3 până la 40 de lei, toate se vând. Deja în dependență de bugetul fiecăruia, unii iau mai scumpe, alții mai ieftine, dar în general se vând toate”, ne-a spus Ludmila Gîrlovan, meșteră populară.

Mărțișoare de 50 de lei

Tot aici l-am întâlnit și pe Andrei, un tânăr de vreo 30 de ani care ne-a spus că toate mărțișoarele ce nu se vând în acest an vor fi aduse și la anul viitor, menționând că ele sunt populare în forma lor simplă, care nu necesită mari schimbări de la an la an.

Ciuboțele: 40-80 de lei

Ghiveci cu flori: 50-150 de lei

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Acesta este purtat pe toți parcursul lunii martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea în dar și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente