fbpx

Mâncare dintr-o singură farfurie într-un liceu din Chișinău. Directorul, sancționat

La Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din Capitală, toată mâncarea ar fi pusă într-o singură farfurie, asta pentru că nu ar fi suficienţi angajaţi care să spele vesela. Subiectul a fost discutat la şedinţa de astăzi a Primăriei Capitalei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit șefului adjunct al Direcției municipale de educație, Andrei Pavaloi, vineri, s-au făcut verificări în cadrul instituţiei, iar directorului liceului vizat a fost sancţionat.

„În conformitate cu normele în vigoare, alimentaţia în instituţie este monitorizată de către directorul instituţiei şi Direcţia de sector. La faţa locului s-au deplasat atât responsabilii din cadrul Direcţiei Generale, cât şi din cadrul Direcţiei de sector şi prin act de constatatre s-a stabilit că la blocul alimentar lipseşte personalul necesar.

Conform normelor, în instituție trebuie să activeze trei persoane, însă în prezent acolo lucrează o singură persoană, a explicat șeful adjunct al Direcției municipale de educație.

Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a informat că serviciul de alimentație în cadrul instituției școlare este asigurat de combinatul „Adolescența”. Totodată, în conformitate legislația în vigoare, procesul respectiv este monitorizat de directorul instituției, dar și de direcția educație de sector.

În cadrul verificării la fața locului, s-a stabilit că personalul necesar la blocul alimentar este insuficient. Din cele trei unități care trebuie să activeze conform normativelor, în realitate era doar un angajat. Respectiv, argumentarea a fost că singura persoană de la bucătărie nu reușește să spele două rânduri de veselă.

„Acest argument nu reprezintă temei de a livra hrana așa cum a fost prezentat, astfel că a fost emis un ordin de sancționare a conducătorului instituției, pentru faptul că nu a fost îndeajuns de prezent și nu a monitorizat procesul de alimentație a elevilor”, a precizat șeful adjunct al DGETS.

În context, viceprimarul Inga Ionesii a ținut să menționeze că problema este mult mai complexă decât s-a prezentat, pentru că meniurile-model aprobate pentru instituții nu se respectă, din motiv că nu sunt acoperite cheltuielile necesare. Totodată, nu pot fi cooptați bucătari calificați din cauza salariilor mici.

„Noi am informat Ministerul de profil despre necesitatea ajustării costurilor pentru alimentație. Primăria a operat deja o ajustare în acest sens, urmând a fi făcute demersuri respective la Guvern și la Ministerul Finanțelor”, a spus Inga Ionesii.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că probleme care există în școli sunt cele de management, de corupție, de logistică și de sistem, în contextul când niciun manager de instituții n-a făcut sesizări referitor la calitatea alimentației.

„Înseamnă că cineva cunoștea problema la acest liceu și a știut cum s-o prezinte. Eu cred că problema se poate rezolva și cu costurile care sunt în prezent la alimente. Aștept raportul comun. Și faceți sondaje suplimentare pe acest subiect”, a mai spus primarul.

Totodată, Pavaloi a declarat că dacă vor mai fi depistate astfel de cazuri, conducătorii instituţiilor şi responsabilii pe alimentaţie vor fi sancţionaţi.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button