‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaLegumicultura nu se va dezvolta atâta timp cât producătorii de răsad achită TVA 20%

Legumicultura nu se va dezvolta atâta timp cât producătorii de răsad achită TVA 20%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sectorul legumicol înregistrează o stagnare tot mai evidentă în ultimii ani, iar importurile, pentru a asigura cererea internă, cresc tot mai mult.

Unul dintre motivele stagnării sectorului ar fi TVA-ul de 20% pe care îl achită producătorii de răsad, ceea ce duce la scumpirea acestuia și-l face mai puțin accesibil pentru producătorii de legume.

„Este un impediment foarte mare pentru noi, producătorii de răsad, dar și pentru legumicultori. Am apelat de nenumărate ori la MADRM, însă fără rezultat. De fiecare dată când era un nou ministru, înaintam o solicitare, dar nu am primit niciun răspuns.

De peste 5 ani lucrăm achitând TVA 20%, însă nimeni nu face nimic. Clienții fideli lucrează în continuare cu noi, le-am explicat că s-a majorat TVA-ul și că avem cheltuieli mai mari. Pentru noi acest lucru a influențat esențial rentabilitatea activității”, a menționat pentru Agrobiznes Lîsîi Radu, administratorul SRL Ecoplantera, una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de răsad din Moldova.

Cota TVA de 20% este achitată de producătorii de răsaduri de legume și căpșuni din anul 2015. În noiembrie 2016, a fost propusă includerea poziției tarifare 060290300 în Titlul III „TVA” at Codului fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997, adică aplicarea TVA de 8% pentru răsad.

Extras din solicitarea făcută la 17.11.2016:

Pentru păstrarea echitaţii între producătorul agricol şi procesatorul de produse agricole, se propune trecerea la cota TVA de 8% la toate produsele agricole şi agroalimentare. De menţionat că stabilirea cotei TVA de 20%, duce la majorarea semnificativă a costului producţiei pentru produsele autohtone ce se regăsesc în prevederile respective, reducând competitivitatea acestora atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă.

Solicitarea MADRM (în 2016 Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare) de a reduce TVA-ul de 20% pentru producătorii de răsad a fost respinsă, argumentul autorităților fiind că vor avea pierderi importante din bugetul de stat.

Astfel, o bună parte din legumicultori preferă să producă răsad de sine stătător, iar asigurarea calității acestuia poate fi pusă deseori la îndoială.

„Mai mult de jumătate din necesarul de legume este importat. A fost nimicită ramura legumicolă. Am avut mulți producători de răsaduri care asigurau legumicultorii cu material de plantat calitativ. În momentul în care a fost stabilit TVA-ul de 20%, fără a se oferi vreo explicație, producerea de legume a scăzut mult”, explică Gheorghe Gaberi.

‹ adv ›

Marii producători de răsaduri au înregistrat descreșteri importante ale producerii, deoarece nu mai pot fi competitivi.

În mare parte, răsadul produs în cadrul gospodăriilor mici, nu este pretabil pentru plantarea cu ajutorul mașinilor de plantat, nu are o prindere atât de bună, iar calitatea acestuia nu este mereu cea care ar putea asigura recolte bune.

Acest lucru, mai degrabă, potrivit specialiștilor, ar fi o discriminare, atunci când o poziție tarifară – 060290300 (răsaduri de legume și răsaduri de căpșuni) este din anumite motive exclusă din lista generală.

‹ adv ›

Amintim că, în 2020 producătorii agricoli au organizat mai multe proteste, solicitând autorităților să anuleze modificările făcute privind TVA în agricultură (creșterea acestuia de la 8 la 12%). Detalii.

Propunerea autorităților în 2020 privind TVA în agricultură:

Sursa: monitorul.fisc.md

Problema TVA-ului este valabilă nu doar pentru legumicultori. Și producătorii de carne și ouă ne-au declarat că se confruntă cu probleme similare. Aceștia susțin că dacă Guvernul nu va reduce TVA de 20% în sectorul zootehnic, vom rămâne fără producători.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›