miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Cerealele păioase - recomandări la combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor

VIDEO. Cerealele păioase – recomandări la combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor

Recomandate

Cerealele păioase, culturi tot mai importante pentru fermierii din țară, dar și absolut necesare pentru un asolament echilibrat, necesită un control eficient al patogenilor, buruienilor și dăunătorilor pentru a obține o rentabilitate bună a acestor culturi.

Dacă e să vorbim de condițiile din acest sezon, dezvoltarea buruienilor în culturile de cereale păioase a fost favorizată de toamna lungă.

Menținerea sub control a buruienilor cum ar fi veronica (Veronica hederifolia), turița (Gallium aparine), macul roșu (Papaver rhoeas), pălămida (Cirsium arvense), dar și a buruienilor monocotilidonate cum ar fi obsiga secării (Bromus secalinus), iarba vântului (Apera spica-venti) sau odosul (Avena fatua) constituie o provocare pentru fermieri.

În acest sens, cei mai buni experți Bayer au venit cu câteva produse recomandate în cadrul Bayer Expert Forum:

Pentru a avea o eficacitate maximă la combaterea acestor buruieni, este necesar de monitorizat gradul de infestare si faza de dezvoltare a buruienilor. La o densitate mare a buruienilor, sunt necesare erbicide cu o eficiență sporită.

Spre exemplu, pentru a menține sub control turița, la o infestare a câmpului cu aproximativ 100 de buruieni pe m2, se recomandă aplicarea de erbicide a căror eficacitate este de peste 99,5% (de exemplu Sekator Progress OD).

Ce ține de momentul aplicării, controlul buruienilor trebuie efectuat în primele 2-3 săptămaini după reluarea vegetației pentru a realiza potențialul maxim de recoltă, altfel cu cât tratamentele sunt realizate mai tardiv, cu atât impactul asupra producției finale va fi mai vizibil.

Aplicate la timp, erbicidele elimină concurența pentru spațiu, elemente nutritive și lumină apărută la buruieni și plantele de cultură.

Pentru o eficiență bună a produselor, sunt necesare în perioada aplicării minim 5°C în timpul nopții.

Produsul recomandat de către Bayer disponibil  fermierilor din țară pentru combaterea buruienilor la cerealele păioase este Sekator Progress OD.

O altă provocare deosebit de importantă pentru fermieri sunt bolile apărute la cerealele păioase iar printre ele enumăram:

  • Pătarea în ochi (Pseudocercosporella herpotrichoides), favorizată de cantitatea mare de fertilizanți și umiditate, care duce la frângerea tulpinilor;
  • Făinarea (Erysiphe graminis), apariția căreia este favorizată de densitatea sporită a culturii și umiditate;
  • Ruginile (Puccinia recondita, Puccinia striiformis);
  • Septorioza (Septoria tritici).

Produse recomandate de specialiștii Bayer pentru combaterea principalelor boli la cerealele păioase sunt: Falcon Pro și Nativo Pro.

Pentru a obține recolte bune, recomandarea este să se intervină preventiv cu produse de o eficiență dovedită pe câmpurile Republicii Moldova. 

Aflați mai multe despre momentul optim de aplicare a produselor și criteriile de care trebuie să țineți, vizionând următorul video: 

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale