image
Sursa foto: AFP

Donald Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu Air Force One; Mărturii șocante ale foștilor săi consilieri

Fostul președinte american Donald Trump s-a oferit la un moment dat să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu avionul prezidențial, Air Force One. Este o nouă mărturie șocantă privind acțiunile fostului lider de la Casa Albă, publicată de BBC, care a realizat un documentar cu cele mai insolite momente din cariera de președinte miliardarului american.

Isprava a avut loc în timpul celui de-al doilea summit Trump - Kim Jong Un, care s-a ținut la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019. Tema întâlnirii era programul nuclear al Coreei de Nord, iar negocierile au intrat în impas, moment în care Donald Trump a părăsit brusc summitul, spunându-le ziariștilor: "Uneori, trebuie pur și simplu să pleci", potrivit BBC.

Dar, înainte de a pleca, fostul președinte i-a făcut o propunere uluitoare lui Kim.

„Președintele Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim acasă cu Air Force One. Președintele știa că Kim venise la Hanoi cu trenul, o călătorie de mai multe zile, în care a traversat China, așa că i-a spus: Te pot duce acasă în două ore, dacă vrei. Kim a refuzat", își amintește scena Matthew Pottinger, expert pe zona Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Donald Trump, scrie Digi24.

Propunerea lui Trump a fost una din multele surprize pe care le-a făcut pe parcursul relației sale neașteptate cu Kim Jong Un, mai scrie BBC, care îl citează pe fostul consilier pe probleme de Securitate Națională John Bolton: "Trump credea că are un nou cel mai bun prieten".

În timpul primei întâlniri dintre cei doi, la Singapore, în 2018, Trump a luat o altă decizie care a șocat întreaga sa echipă: a acceptat cererea lui Kim Jong Un de a anula exercițiile militare programate între SUA și Coreea de Sud.

"Kim Jong Un, la fel ca de multe ori în trecut, s-a plâns de exercițiile militare dintre Coreea de Sud și SUA, care au loc în peninsula coreeană de aproximativ 60 de ani. Din senin, Trump a spus: O să anulez jocurile de război (așa le numea el). Nu e nevoie de ele, sunt scumpe, iar asta o să te facă fericit. Nu-mi venea să cred. Secretarul de stat Pompeo, conslierul Kelly și cu mine eram în aceeași încăpere cu Trump și nu fuseserăm consultați. Decizia a venit din capul lui Trump. A fost o greșeală neforțată; o cencesie pentru care nu am primit nimic la schimb", a mai povestit John Bolton pentru BBC.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: