456,068 lire sterline, bani reținuți la Londra de pe conturile fiului lui Filat, urmează să fie transferați Republicii Moldova

Autoritățile de la Londra au decis să transfere suma de 456,068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul britanic Steven Fisher, care a avut o întâlnire cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Foto: UNIMEDIA

„Returnarea sumei menționate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției va fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a salutat decizia autorităților britanice, fiind convenită discutarea între instituțiile relevante competente despre mecanismul exact prin care aceste fonduri să fie transferate în țara noastră.

Amintim că doi ani în urmă, Curtea Coroanei Southwark din Marea Britanie a respins recursul făcut de Vlad Luca Filat, fiul fostului premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, împotriva unei hotărâri a Curții Magistraturilor din Londra privind conturile înghețate în valoare totală de aproape jumătate de milion de lire sterline, pe motiv că acești bani ar proveni din activități ilegale.

Luca Filat a atacat în februarie hotărârea Curții Magistraturilor din Londra privind ordonanța de confiscare împotriva a trei conturi înghețate, în valoare totală de aproape jumătate de milion de lire sterline.

Conturile au fost înghețate în mai 2018, în conformitate cu prevederile Legii finanțelor criminale din 2017, după ce anchetatorii Agenției Naționale pentru Crime (NCA) au suspectat că fondurile provin din activități ilegale.

Apelul lui Vlad Luca Filat a fost respins, iar NCA a primit cheltuieli de aproximativ 9.500 de lire sterline în instanțele de judecată. 463.000 de lire sterline vor fi acum plătite în fondul consolidat al Majestății Sale.

Iar la 7 februarie 2019 fiul fostului premier moldovean, a fost lipsit de aproape jumătate de milion de lire sterline de autoritățile din Marea Britanie.


Pub