image
Sursa foto: jurnal.md

Opinie // „De două luni, pe timp de pandemie, sistemul de sănătate este pus undeva la coada priorităților”

La aproape un an de la declanșarea pandemiei Covid-19 în RM, numărul de cazuri de infectare este din nou în creștere, în ultimele două zile depășind cifra de 1300. Acest lucru se întâmplă din lipsa de comunicare dintre cei de la guvernare și populație, susține Rodica Gramma, expertă în legislatie și management în sănătate, conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică.

Din păcate chiar din primele zile de la declanșarea pandemiei în această campanie de comunicare au fost foarte multe scăpări, și aceste scăpări ulterior a dus la o relaxare și o lipsă de încredere din partea populației. În primul rând pentru că erau mesaje contradictorii, pe de o parte noi aveam armata pe străzi, pe de altă parte cineva ieșea la televizor și spunea că e un virus trece prin tine și nu simți nimic. Și oameni care auzeau așa declarații, nu înțelegeau, păi este armata pe străzi, dar e un virus obișnuit ca orice gripă”, a declarat Gramma în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnnal TV.

La fel experta susține că, comunicarea trebuie să fie bazată pe încredere, încrederea populație în cei care au fost aleși, care sunt acolo sus își dau seama ce fac.

Avem închidere absolut la toate ceremoniile și toate festivitățile, punem situație de criză, ca apoi să zicem, ei da o nuntă se poate, că nu o să rămână femeia nemăritată. Aceste standarte duble, aceste excese au fost admise în acest proces de comunicare care până la urmă au dus la ceea că lumea s-a relaxat și au zis că lasă mai întâi ei să se determine ce este și după vom avea și noi o atitudine”, spune Gramma.

În timp ce oamenii s-au relaxat, întreg sistemul de sănătate este pus la grea încercare din cauza că secretarii de stat au demisionat odată cu plecarea Guvernului Chicu.

Noi avem azi un minister decapitat. Ne pare foarte rău că sunt aproape două luni de când sistemul de sănătate este pus undeva la coada priorităților în condiții de pandemiei, când se declară prelungire stării de urgență”, punctează Rodica Gramma.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: