image
Sursa foto: AP

Joe Biden promite 4 miliarde de dolari pentru progamul COVAX

Preşedintele american, Joe Biden, va promite în cursul reuniunii G7 care va avea loc vineri, patru miliarde de dolari pentru dispozitivul COVAX de vaccinare anti-COVID-19, a făcut cunoscut joi Casa Albă, notează AFP și Agerpres.

O primă tranşă de 2 miliarde de dolari va fi eliberată "foarte repede", a declarat un înalt responsabil american. A doua tranşă de 2 miliarde va fi eliberată treptat timp de doi ani, în 2021 şi 2022.

Programul COVAX îşi propune să furnizeze în acest an vaccinuri anti-COVID-19 către 20% din populaţia din aproape 200 de ţări şi teritorii participante, dar el include mai ales un mecanism de finanţare care permite unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii ale lumii să aibă acces la dozele preţioase.

"Statele Unite sunt încântate să-şi aducă prima contribuţie la COVAX", a declarat oficialul american.

"Considerăm că este esenţial să ne jucăm rolul pentru a învinge această pandemie la nivel global", a adăugat el.

Prima întâlnire virtuală a G7, concentrată asupra pandemiei de coronavirus şi schimbările climatice, este programată vineri în jurul orei 14:00 GMT.

Acesta va reuni liderii Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Japoniei, în prezenţa şefilor Uniunii Europene, şi va fi prezidată de premierul Boris Johnson.

Londra a preluat preşedinţia prin rotaţie a grupului şi intenţionează să găzduiască în iunie un summit al liderilor săi într-o staţiune litorală din Cornwall.

Noutăţile partenerilor

comentarii: