image
Sursa foto: jurnal.md

Unii procurori care ar fi fost complicii regimului Plahotniuc activează și astăzi în instituțiile de stat

Procurorii promovați pe timpul lui Plahotniuc și care ar fi fost implicați în instrumentarea dosarelor la comadă activează și acum în alte instituții de stat sau chiar în cadrul Procuraturii Generale.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, organizată de ONG-ul ”Dreptul la Dreptate”. Activiști civici, avocați și oameni de afaceri spun că victimele dosarelor politice nu și-au găsit dreptatea nici după ani de zile, în care au fost târâte prin instanțe sau chiar au fost băgate după gratii pe nedrept.

Alexandr Bairactar, un om de afaceri din Găgăuzia, spune că în decembrie 2016 a fost reținut în baza unui dosar instrumentat de fostul șef-adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc. Asta în contextul în care el administra o afacere de familie în domeniul agriculturii, iar lui i s-a incriminat faptul că a admis evaziune fiscală în proporții mari și spălare de bani. El spune că acuzațiile nu au avut niciun temei odată ce SRL-ul său era sub monitorizare fiscală de câteva luni de zile. Bairactar afirmă că din prima zi a reținerii sale a scris o scurtă explicație că nu e vinovat cu nimic, iar în cei mai bine de patru ani de când a fost sub acuzare, nu a fost interogat niciodată. În această perioadă s-a aflat șase luni în arest, în condiții groaznice de detenție.

„În acest timp cât eram în detenție, sub diferite pretexte și amenințări la adresa rudelor mele, cărora li se spunea că îmi vor da nouă ani, au fost presate să dea tehnica agricolă. E vorba de două tractoare Jundir și o combină agricolă Jundir. Li s-a spus: Dacă nu veți da această tehnică, Alexandru nu va mai ieși din închisoare, voi toți veți avea probleme și vă vom deschide dosare penale. Au fost câteva cazuri când unii intermediari și chiar Busuioc a spus asta”, afirmă omul de afaceri.

Alexandr Bairactar mai spune că la una dintre ședințele de judecată unul dintre martorii acuzării ar fi recunoscut că ar fi fost presat de fostul procuror Vitalie Busuioc să facă depoziții împotriva sa și să semneze foi goale, care ulterior erau completate cu acuzații. El mai povestește că în perioada persecuției sale, soția, părinții și chiar copiii s-au îmbolnăvit din cauza stresului suferit.

„Eu vreau ca Busuioc să audă ceea ce îi voi spune acum. I-am mai spus și la Curtea de Apel Chișinău. Acest infern prin care am trecut eu și apropiații mei noi nu-l vom uita niciodată. Și acest degradat moral va răspunde conform legii. Acesta e cuvântul meu de onoare”, susține omul de afaceri.

Procesul lui Alexandr Bairactar a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, iar magistrații de acolo au expediat dosarul spre rejudecare înapoi în prima instanță de la Comrat. Fostul procuror Vitalie Busuioc deși a plecat din sistem s-ar fi angajat la un post de conducere în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat. În cadrul aceleași conferințe de presă, avocatul Eduard Rudenco a luat în vizor un alt caz - cel al fostului șef-adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Adrian Popenco. Acesta continuă să activeze în sistem și este acum în funcția de șef-adjunct al Procuraturii Chișinău. Potrivit avocatului Rudenco, Popenco a fost principalul procuror care ar fi tergiversat ancheta de investigaţie a furtului miliardului, pentru a putea distruge probele, iar în anii 2010-2011 ar fi fost o verigă cheie în atacurile raider de pe urma cărora ar fi beneficiat Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre atacuri raider asupra Victoriabank, ASITO şi Victoria Asigurări. Rudenco spune că atunci, prin intermediul lui Popenco, au fost pornite cauze penale în privința lui Viorel Țopa – care deținea acțiuni la Victoriabank. În consecință, Viorel Țopa a fost condamnat, iar cazul lui a ajuns la CEDO.

Telefonat pentru o reacție, procurorul Adrian Popenco a spus că „nu e în măsură să dea apreciere afirmațiilor numiților” și că nu are „absolut niciun comentariu”.

L-am sunat și pe fostul șef-adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, pentru o reacție. Acesta a refuzat să-i difuzăm răspunsul în cadrul știrilor, dar ne-a spus că Alexandr Bairactar ar fi făcut evaziune fiscală de milioane de lei, iar justiția își va spune cuvântul. Cât despre acuzațiile care i se aduc, Busuioc spune că acestea sunt aberații.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, nu a fost de găsit pentru a comenta declarațiile în care sunt vizați foștii și actualii procurori. Nici pe site-ul oficial al Procuraturii nu a fost plasat vreun comunicat în acest sens.

Noutăţile partenerilor

comentarii: