image
Sursa foto: AP

Medicii trag semnal de alarmă: Tratamentul bonavilor de Covid în stare gravă devine mai complicat; Boala evoluează mai rapid

Medicii trag un semnal de alarmă: tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, care se află în stare gravă, a devenit mult mai dificil. Specialiștii presupun că problemele sunt create ori de noile tulpini de coronavirus, care deocamdată nu au fost identificate în Republica Moldova, ori de faptul că persoanele infectate nu apelează imediat la medic. Boala evoluează mai rapid și durează mai mult.

„Altă ipoteză este că informația despre tratamentul COVID-ului a devenit foarte accesibilă, iar medicii și populația au făcut schimb de rețete de tratament, astfel încât automedicația induce complicații care nu au fost anterior. Noi când primim deja pacienții, ei de obicei au încercat singuri toate combinațiile existente de medicamente la momente nepotrivite sau în doze sau combinații nepotrivite. Astfel, avem de a face cu o maladie destul de complicată și cu efecte asociate suplimentare la această boală”, afirmă Adrian Belâi, șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă la IMU.

Că multe persoane cu simptome specifice merg mai întâi la farmacie și nu la medic o spun chiar specialiștii.

„Pacienții vin cu diverse simptome, inclusiv de gripă și răceală, care, evident, se asociază și cu simptomatica de COVID. Evident, ca specialiști încercăm să le recomandăm anumite remedii, care pot scoate simptomatica, dar, ținând cont de pandemia de COVID-19, noi le recomandăm ca să meargă la specialist”, spune Daniel Bria, un farmacist din capitală.

În stradă, oamenii confirmă că le este greu uneori să meargă la spital și aleg să se trateze singuri, acasă.

Potrivit Ministerului Sănătății, în spitale sunt acum aproximativ 300 de pacienți în stare gravă. 50 dintre aceștia sunt conectați la aparatele de respirație asistată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: