(video) Maia Sandu: „Suntem recunoscători României. Acest ajutor umanitar este dovada clară de prietenie și solidaritate”

Convoiul din 13 mașini cu asistență umanitară oferită de România pentru lupta cu noul coronavirus a ajuns în Piața Marii Adunări Națională. Ajutorul umanitar oferit de România este în valoare de 2,3 milioane euro și constă în echipamente medicale oferite pentru lupta contra Covid-19.

Foto: privesc.eu

„Mă bucur să salut ministrul de Externe al României, ambasadorii. Suntem recunoscători României pentru ajutorul umanitar gratuit, care este în valoare de peste 2 mil. euro. Mă bucur că această asistență umanitară a venit după ce am avut descuții cu partenerii din România și UE. Această asistență este dovada clară de prietenie și solidaritate”, a declarat Maia Sandu.

„Operativitatea și solidaritatea pe care ne-o demonstrează partenerii UE este de-a dreptul extrordinară. Astăzi România ne-a dat o mână puternică de ajutor în lupta cu Covid-19. Lotul acesta impunător vor permite personalului nostru medical să poată să facă față acestei probleme”, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

„România consideră R. Moldova o prioritate în politica externă. Poziția României este că singura cale de prosperare pentru R. Moldova este integrarea europeană. Vom continua să susținem proiectele de infrastructură și interconectare energetică cu România. Este o bucurie pentru mine să fiu prezent aici”, a menționat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

„Sunt profund recunoscător României și altor state din UE care ajută R. Moldova,” a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

La ceremonia de predare ce are loc în PMAN sunt prezenți președinta R. Moldova, Maia Sandu, Aureliu Ciocoi, Prim-ministru interimar al Republicii Moldova; Bogdan Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe al României; Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene; Raed Arafat, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României; Tatiana Zatîc, Secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

După discursurile oficialilor, se va face un tur al celor 13 camioane cu asistență umanitară.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, la 12 februarie 2021, Hotărârea nr. 10 privind acordarea de asistență internațională cu titlu gratuit pentru R. Moldova, suplimentarea stocurilor de urgență cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare și modificarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin HCNSU nr. 9 din 11.02.2021.

Potrivit acesteia România va furniza R. Moldova cu titlu gratuit 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane complete și 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de 11.188.600 lei.

Amintim că la data de 7 mai 2020 ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare acordate de România Republicii Moldova, în contextul prevenirii răspândirii pandemiei de Covid-19, s-a desfășurat sub podul de la Telecentru. Nemulțumiți de acest fapt, mai mulți protestatari prezenți la eveniment au scandat „rușine” atunci când și-a făcut apariția premierul Ion Chicu și au șuierat în urma lui. Ambasadorul României la Chișinău a calmat spiritele, îndemnând grupul să dea dovadă de calm și respect.

Solicitarea Platformei DA privind schimbarea locației ceremoniei de prezentare a asistenței umanitare în Piața Marii Adunări Naționale, a fost examinată de Primăria Chișinău, însă „autoritățile publice locale nu sunt în competență de a autoriza sau a neautoriza astfel de evenimente.” Declarația aparține primarului general al Chișinăului, Ion Ceban.

Mai devreme, și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, s-a arătat indignat de decizia autorităților de la Chișinău de a întâmpina lotul de ajutor umanitar sub podul de la Telecentru. „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială”, a declarat Filip, care a menționat că regretă decizia Guvernului și se desolidarizează de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat că spre Republica Moldova a pornit convoiul cu ajutorul umanitar, care seara urma să staționeze în Iași, iar azi dimineață, în jurul orelor 9:00-09:30, să treacă Prutul.

Tot ieri dimineață, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu a scris următorul mesaj pe pagina sa de facebook „Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea Covid-19, oferit cu atâta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare, necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu noul tip de coronavirus.

În același timp, amintim că Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 42 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020.

Pe lângă ajutorul menționat mai sus, România asigură echipament de protecție specific pentru personalul și medicii români veniți la noi în țară, întrucât este o misiune umanitară: 3.000 de combinezoane de protecție, 6.000 de măști medicale, 6.000 de măști chirurgicale, 11.500 de perechi de mănuși, 1.000 de viziere și 10 izolete.


Pub