PIB-ul în creștere, dar fără locuri noi de muncă. Prognozele economice pentru anul 2021

Prognozele economice pentru anul 2021, Moldova. PIB-ul creste, dar fara locuri de munca

Anul acesta s-ar putea să avem o creștere economică relativ înaltă de 5,4% a Republicii Moldova, iar principalul factor de creștere a PIB-ului va fi revigorarea agriculturii. Prognoza a fost făcută de specialiștii de la Expert-Grup. Aceasta vine după ce estimările arată că Moldova a înregistrat anul trecut o descreștere economică de minus 6,5%. Totodată, potrivit economiștilor, în anul curent am putea avea o creștere de aproape 10% a exporturilor, industria și comerțul vor crește, iar rata inflației destul de mică care se prefigurează pentru anul curent va permite să avem rate mici la credite.

Totuși, experții declară că principalele riscuri economice în 2021 le reprezintă evoluțiile situației pandemice și instabilitatea politică. În acest sens, experții prognozează pentru anul curent un deficit bugetar de circa 6,8% din PIB, iar în eventualitatea optimizării cheltuielilor de 4,6% din PIB. „Guvernul trebuie în mod urgent să implementeze un pachet complex de măsuri de suport pentru firme și populație, care ar soluționa problema finanțării deficitului bugetar și ar susține și relansarea economică în 2021-2022”, susțin economiștii de la Expert Grup.

HoReCa și turismul –  încă un an de sacrificiu  

Economiștii atenționează că deși este prognozată o creștere economică de 5,4%, aceasta va avea loc pe fundalul reducerii activității investiționale atât private, cât și publice. „Respectiv, în anul curent nu va crește numărul locurilor de muncă”, atenționează Adrian Lupușor, directorul Expert-Grup. Prognozele arată că rata ocupării femeilor din populația feminină în vârstă aptă de muncă va rămâne la același nivel, de 34,5 % ca și în 2020, în anul curent 34,9%. Rata bărbaților din aceeași categorie va crește nesemnificativ de la 42,2 % în anul trecut la 43% în anul 2021.

Prognozele experților arată că datorită relansării economice anticipate în regiune, în anul curent, exporturile vor crește cu 9,5%, după ce anul trecut acestea s-au redus cu -17,8%. Importurile se vor majora cu 6,8%, în raport cu -11,5 % în anul trecut.

„Dar, creșterea economică din anul curent va fi determinată de revenirea agriculturii, care va cunoaște o creștere de 14,5%”, a explicat expertul Stas Madan. Anul trecut acest sector a înregistrat o descreștere de -24,4%.

În industrie recuperarea va fi modestă – de doar +1,3%, după o scădere de 6,7 la sută în 2020. Construcțiile, după ce au fost destul de reziliente în 2020 cu o creștere de 3,9%, vor scădea, potrivit prognozelor, cu 5,4 la sută. 

Comerțul, care a scăzut cu 6% anul trecut, va crește în anul curent cu 4,1%, dar va fi sub nivelul de până la pandemie. Cât privește turismul și sectorul HoReCa, experții spun că pentru acestea urmează „încă un an de sacrificiu”, în timp ce sectorul IT va continua creșterea robustă. 

Deși pentru 2021 se anticipează un avans economic, acesta se va datora revenirii agriculturii și a bazei de comparație joase din 2020, dar va fi puternic subminat de incertitudinile pandemice și politice. Menținerea incertitudinii politice și lipsa de capacitate a clasei politice de armonizare a intereselor pe temele de interes național, cum ar fi un plan de relansare economică, riscă să genereze pe viitor creștere lentă, inerțială, fără de crearea de noi locuri de muncă”, atenționează Stas Madan. 

Salariile vor crește pe hârtie, se vor menține ratele mici la credite 

Experții estimează că în 2020 salariul real a crescut cu 4% (datele oficiale încă nu au fost publicate de autorități), iar pentru 2021 experții anticipează o majorare cu 1,7%. „Aceste cifre nu reflectă însă o îmbunătățire a situației, ci mai degrabă sunt o reflecție statistică. Aceasta se întâmplă din cauză că avem o scădere mai lentă a fondului de salarizare decât a numărului de salariați. Salariul mediu se calculează ca raportul dintre fondul de remunerare și numărul de salariați”, a explicat expertul Alexandru Fală. 

Totodată, experții mai spun că declinul consumului final (cheltuielile curente ale populației și firmelor) din 2020, practic, va fi integral recuperat de ascensiunea din 2021. Pentru anul trecut experții anticipează o descreștere de 7,7%, iar pentru anul curent este prognozată o majorare cu 8,3%.

Experții mai precizează că anul 2020 a fost caracterizat printr-o inflație redusă, cu o rată medie anuală a inflației de 2,6%. Este un nivel redus, ceea ce va permite ca în anul 2021 să se va menține politica ratelor mici la credite. În acest context, experții anticipează o creștere în anul curent a creditării persoanelor fizice de 10% și de 15% în cazul celor juridice. Spre comparație, în anul trecut creditele acordate persoanelor fizice a scăzut cu 12,7%, în special au scăzut creditele de consum -10% și cele acordate pentru procurarea/construcția imobilului: -13%, Creditele acordate persoanelor juridice în anul trecut au crescut cu +2.3%.

Cât privește grupurile vulnerabile, cei de la Expert Grup spun că Guvernul nu și-a învățat lecția în urma pandemiei în ceea ce privește asigurarea necesităților acestora. „Asigurarea necesităților grupurilor vulnerabile în bugetul pentru 2021 este o sarcină atât nerealizată, cât și invizibilă în politicile bugetare în acest an”, susține experta Tatiana Savva. 

Potrivit experților, printre măsurile care ar trebui să se regăsească în bugetul 2021 se numără următoarele: programe de menținere și creare a locurilor de muncă; măsuri de susținere a femeilor în perioada de pandemie; măsuri de susținere economică a tinerilor; susținerea digitalizării afacerilor micro și mici și susținerea financiară a persoanelor ocupate pe cont propriu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.