Noroc! Nu știu cum e la voi cu planificarea meniului săptămânal, la noi în casă Eva are această grijă. Ea examinează ce mai avem rămas în frigider de săptămâna trecută, caută prin niște aplicații de rețete, de ce ne mai este poftă la fiecare și apoi face o listă cu care mergem la cumpărături. Iar în final, pe tablă apar 7 rețete de bază pentru 7 zile. În rest, fiecare se descurcă cum vrea, mai un fruct, mai un iaurt, mai o tartină și ne-am scos. Așa că la noi #CeatrimisBojica înseamnă #CeaplanificatEva pe săptămână.
Săptămâna aceasta mă mai rețin la ciuperci, pentru că noi le avem în meniu în fiecare săptămână. Iar rețeta pe care vreau să o împărtășesc cu voi am gustat-o prima data în Franța. O supă cremă de ciuperci, servită cu tartine calde. Este atât de bună încât trebuie neapărat să o încercați.
Țin să menționez că nu contează soiul de ciuperci, și nici măcar nu contează dacă sunt proaspete sau uscate din toamnă. Contează aroma lor, acel parfum inconfundabil de pădure, frunze umede, ploaie de toamnă, pe care o veți regăsi și în această supă cremă.
Ingrediente:
0,5 kg ciuperci
1 ceapă
2 tulpini de praz
4 căței de usturoi
jumate de pahar de bere
100 ml de frișcă
50 g unt
75 g cașcaval dur
busuioc și cimbru uscat
sare și piper
Etape:
- Spală toate legumele și toacă-le. Încinge untul în tigaie, pune în el ceapa tocată la rumenit. Adaugă prazul tocat și amestecă bine, iar apoi adăugă și usturoiul tocat.
- Lasă la foc mediu să se rumenească și apoi adaugă ciupercile tocate. Amestecă bine și lasă sub capac, să nu se evaporeze aroma, cam vreo 10 min.
- Adaugă berea în tigaie și mai lasă încă vreo 10 min sub capac, apoi introdu frișca, sărează, piperează, adaugă restul condimentelor și mai lasă pe foc încă 10 min la foc mediu.
- Transferă toate legumele în paharul robotului de bucătărie și omogenizează până la consistența unei creme fine. Dacă iese prea densă, la nevoie adaugă un pic de supă de legume sau apă.
- Transferă crema într-o cratiță și las-o la foc mic vreo 7 minute.
- Servește crema cu ceapă verde tocată mărunt, pătrunjel tocat și cașcaval ras. Iar ca să fie și mai gustos, servește-o cu tartine calde cu cașcaval topit.
Aspectul supei poate nu e cel mai atractiv, că așa-i culoarea ciupercilor, însă gustul te va cuceri, îți promit. E fină, aromată și cremoasă sau cum zice Noah: „mama, bun! Bun, mama!”
Îți reamintesc, ciupercile sunt un produs bun nu doar pentru papile gustative, dar și pentru sănătate, pentru că substanțele active pe care le conțin, fitochimicalele, contribuie la prevenirea apariției inflamațiilor. Consumă-le în ciorbe cu fasole sau ca garnitură la carne, crude sau fripte în salate.