Cremă de ciuperci și praz „Bun mama, bun”

Noroc! Nu știu cum e la voi cu planificarea meniului săptămânal, la noi în casă Eva are această grijă. Ea examinează ce mai avem rămas în frigider de săptămâna trecută, caută prin niște aplicații de rețete, de ce ne mai este poftă la fiecare și apoi face o listă cu care mergem la cumpărături. Iar în final, pe tablă apar 7 rețete de bază pentru 7 zile. În rest, fiecare se descurcă cum vrea, mai un fruct, mai un iaurt, mai o tartină și ne-am scos. Așa că la noi #CeatrimisBojica înseamnă #CeaplanificatEva pe săptămână.

 

 

Săptămâna aceasta mă mai rețin la ciuperci, pentru că noi le avem în meniu în fiecare săptămână. Iar rețeta pe care vreau să o împărtășesc cu voi am gustat-o prima data în Franța. O supă cremă de ciuperci, servită cu tartine calde. Este atât de bună încât trebuie neapărat să o încercați.

Țin să menționez că nu contează soiul de ciuperci, și nici măcar nu contează dacă sunt proaspete sau uscate din toamnă. Contează aroma lor, acel parfum inconfundabil de pădure, frunze umede, ploaie de toamnă, pe care o veți regăsi și în această supă cremă.

 

Ingrediente:

 

0,5 kg ciuperci

1 ceapă

2 tulpini de praz

4 căței de usturoi

jumate de pahar de bere

100 ml de frișcă

50 g unt

75 g cașcaval dur

busuioc și cimbru uscat

sare și piper

 

Etape:

  1. Spală toate legumele și toacă-le. Încinge untul în tigaie, pune în el ceapa tocată la rumenit. Adaugă prazul tocat și amestecă bine, iar apoi adăugă și usturoiul tocat.
  2. Lasă la foc mediu să se rumenească și apoi adaugă ciupercile tocate. Amestecă bine și lasă sub capac, să nu se evaporeze aroma, cam vreo 10 min.
  3. Adaugă berea în tigaie și mai lasă încă vreo 10 min sub capac, apoi introdu frișca, sărează, piperează, adaugă restul condimentelor și mai lasă pe foc încă 10 min la foc mediu.
  4. Transferă toate legumele în paharul robotului de bucătărie și omogenizează până la consistența unei creme fine. Dacă iese prea densă, la nevoie adaugă un pic de supă de legume sau apă.
  5. Transferă crema într-o cratiță și las-o la foc mic vreo 7 minute.
  6. Servește crema cu ceapă verde tocată mărunt, pătrunjel tocat și cașcaval ras. Iar ca să fie și mai gustos, servește-o cu tartine calde cu cașcaval topit.

Aspectul supei poate nu e cel mai atractiv, că așa-i culoarea ciupercilor, însă gustul te va cuceri, îți promit. E fină, aromată și cremoasă sau cum zice Noah: „mama, bun! Bun, mama!”

Îți reamintesc, ciupercile sunt un produs bun nu doar pentru papile gustative, dar și pentru sănătate, pentru că substanțele active pe care le conțin, fitochimicalele, contribuie la prevenirea apariției inflamațiilor. Consumă-le în ciorbe cu fasole sau ca garnitură la carne, crude sau fripte în salate.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.