Noi tulpini sau al treilea val în Moldova? Cum explicăm numărul mare de infecții

În ultimele două zile, numărul cazurilor zilnice de infectare cu Covid-19 în Republica Moldova a depășit cifra de 1300. Majorarea numărului de cazuri survine după o oarecare stabilitate a situației epidemiologice, când cifrele nu ajungeau la o mie de cazuri. Experții în sănătate spun că principalul motiv este nerespectarea măsurilor de precauție de către cetățeni. Dar în ultimul timp nu s-au întâmplat mari schimbări în ceea ce ține de comportamentul sau obiceiurile oamenilor. Atunci, care ar putea fi cauza? Ne-am relaxat prea mult? Avem tulpini noi ale virusului în Moldova? Sau poate am ajuns în al doilea sau al treilea val al pandemiei? Am vorbit cu specialiști din domeniul sănătății ca să aflăm.

Avem tulpina nouă a virusului? Așteptăm rezultatele

Ala Tocarciuc, expertă în sănătate publică, spune că până la confirmarea oficială a rezultatelor privind prezența noilor tulpini ale virusului în Moldova, se pot face doar presupuneri privind cauza majorării cazurilor de îmbolnăviri. Una din presupuneri ar fi că în Moldova au ajuns mutațiile noi ale virusului, care sunt mult mai contagioase, decât formele inițiale. „Cred că este vorba de două mutații – cea britanică, care este cu 70% mai contagioasă și mutația braziliană care este de trei ori mai contagioasă”, spune experta.

„Și o altă cauză, dar este presupunerea mea, este că aceste mutații, care sunt mai contagioase, afectează mai mult tinerii și copii, dar ei sunt asimptomatici, însă pot fi pe rol de purtători ai virusului în comunitate”  mai spune ea.  

Probe expediate la Berlin

Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a explicat că, pentru a vedea dacă a ajuns noua tulpină britanică a virusului în Republica Moldova, la 19 ianuarie au fost trimise 20 de probe la Institutul de Virusologie din cadrul Spitalului Universitar Charite din Berlin. Asta pentru că în Moldova nu există capacitatea de a determina cu exactitate care versiune a Covid-19. 

Ea a spus că laboratorul din Berlin a confirmat deja că aceste probe au fost pozitive și urmează să efectueze secvențierea lor genomică.„Am expediat probele la laboratorul din Berlin, acolo unde au fost efectuate toate confirmările trimise de noi până acum. 40 de probe au fost trimise la inițierea pandemiei, 20 pozitive/20 negative pentru a vederea veridicitatea rezultatelor ANSP și care au fost toate confirmate. Acum s-au trimis 20 de probe pozitive, care au fost confirmate, și acum urmează să le facă secvențierea”, a spus Ala Halacu.

Ala Halacu spune că imediat ce vor fi primite rezultatele, acestea vor fi anunțate. Totuși, potrivit ei, aceste date sunt relevante mai mult pentru sistemul de sănătate publică, care va putea urmări transmiterea virusului, decât pentru cetățeni.

„Aceste date nu schimbă absolut nimic în ceea ce privește măsurile de precauție. Oamenii trebuie să respecte măsurile de siguranță: în transport, în locuri publice sau acasă”, accentuează specialista. 

În același timp, Ala Tocarciuc mai spune că secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 ar putea fi totuși efectuată și în Republica Moldova. „Noi am avem echipament pentru descifrarea genomului și nu doar unul, ci mai multe. Sunt cel puțin patru-cinci echipamente care ar putea să descifreze. Secvențiator este la Institutul Oncologic, la Centrul de Medicină Legală, Centrul mamei și copilului, la unele instituții private. În unele cazuri nu sunt reagenți dar care poate fi adus de exemplu într-o săptămână”, mai adaugă Ala Tocarciuc.

În cel val al pandemiei se află Moldova?

Ala Tocarciuc susține că formula cu „primul val” sau „al doilea val al infecției”, aplicată în alte țări, nu este valabilă și pentru Republica Moldova.

„Nu putem spune că suntem în al doilea val, pentru că pentru aceasta noi am fi trebuit să avem o diminuare a numărului de cazuri. Eu cred că suntem pe același val, nu am ieșit din el”, spune experta.

În opinia ei, perioada când în Moldova au fost înregistrate câte 300 de cazuri zilnice nu poate fi considerată pauză între valuri, „întrucât 300 de cazuri este mult pentru Moldova. Uitați-vă la Ucraina care face 60 mii de teste și se confirmă 4 mii de cazuri, deci rata de pozitivitate este 6-7%. La noi această rată din luna mai nu a fost mai mică de 20%. Deci nu putem să spunem că am ieșit din primul val și am intrat în al doilea”, a adăugat ea. 

Starea de urgență până  15 aprilie

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a decis pe 15 februarie prelungirea  stării de urgență în sănătate publică până la 15 aprilie. Totodată, CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Astfel, activitatea centrelor comerciale din țară a fost sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din aceeași zi, piețele comerciale activează doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați.

Rămâne interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor. De asemenea, s-a interzis activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor. CNESP a mai decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise  trebuie să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.