Noutăţi

Masă rotundă pentru tinerii din Călărași privind utilizarea eficientă a energiei și reducerea emisiilor de CO2

2021.02.18 Eficiență energetică Ana-Maria Veverița Imprimă

 

Cum sunt implementate măsurile de eficiență energetică în contextul Acordului de Asociere? Ce sunt gazele cu efect de seră? Ce sector produce cele mai multe emisii, în ce mod putem reduce emisiile de CO2, dar și ce rol îl joacă tinerii la utilizarea eficientă a energiei? Acestea sunt câteva dintre subiectele mesei rotunde „Rolul tinerilor privind utilizarea eficientă a energiei și reducerea emisiilor de CO2”, desfășurată în regim online pe 17 februarie curent. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul“ în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul este implementat de autoritatea publică locală din orașul Călărași, în colaborare cu IDIS „Viitorul”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE).

Energia este responsabilă pentru 80,7% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din UE28 în 2017, iar transportul reprezintă aproximativ o treime. Gazele cu efect de seră au un impact la nivel mondial, indiferent de locul în care sunt emise. Din acest motiv, reducerea acestor emisii de gaze cu efect de sera este esențială pentru prevenirea schimbărilor climatice catastrofale. Un prim pas spre atingerea acestui obiectiv ar fi utilizarea eficientă a resurselor energetice și conștientizarea publică cu privire la măsurile de reducere a emisiilor”, a spus managerul proiectului, Liubomir Chiriac.

Discuțiile mesei rotunde au abordat angajamentul Republicii Moldova privind reducerea emisiilor de C02 către anul 2030, măsurile privind reducerea consumului de energie în instituții publice si sectorul privat, dar și rolul tinerilor în promovarea eficienței energetice. Evenimentul online a adunat tineri din raionul Călărași, specialiști din administrația publică, reprezentanți ai instituțiilor publice din raionul Călărași și societății civile.

Sectoarele eficienței energetice sunt considerate prioritare de Comunitatea Energetică Europeană (CEE), iar statele membre ale CEE și-au asumat mai multe angajamente care urmau a fi atinse până în anul 2020. Este vorba de reducerea consumului anual de energie cu 20%, o pondere a energiei regenerabile de 17% din consumul total de energie și de 10% din cel al energiei electrice. De asemenea, se prevede o reducere cu 25% a emiselor de CO2 și altele.  Republica Moldova se angajează să reducă necondiționat, până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de anul 1990.

„Problema emisiilor de gaze cu efect de seră este una prioritară la nivel mondial, iar importanța acesteia crește odată cu intensificarea calamităților naturale, în special a secetelor. Complexitatea problemei indică asupra necesității adoptării măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în toate sectoarele economiei naționale și chiar în viața cotidiană. Pentru a facilita acest proces în primul rând este nevoie de o mai bună sensibilizare a problemei și educația tinerilor pornind de la grădiniță. Orașul Călărași în ultimii ani a demonstrat rezultate remarcabile în acest sens pornind de la semnarea angajamentului în cadrul inițiativei europene „Convenția Primarilor” de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20,20% până în anul 2020 și prin proiecte importante cum ar fi grădinița de tip casă pasivă și sistemul de iluminat public care este în proces de modernizare”, spune Ion Muntean, expert în energetică de la IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui, sectorul energetic și cel de clădiri are o pondere semnificativă în generarea gazelor cu efect de seră, iar pentru reducerea efectelor acestor emisii asupra comunităților sunt necesare eforturi consecvente care depind de fiecare persoană și instituție în parte.

Emisiile de gaze cu efect de seră contribuie la fenomenul global al schimbărilor climatice. Cine sunt cei mai mari emițători? Ce sector produce cele mai multe emisii? Care este cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră pe an în UE? Sunt doar câteva dintre întrebările la care a încercat să răspundă managerul proiectului, Liubomir Chiriac.

Gazele cu efect de seră rămân în atmosferă pe perioade cuprinse între câțiva ani și câteva mii de ani. Se estimează că industria modei generează 10 % din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial”, a menționat Liubomir Chiriac.

În opinia participanților, prin contribuția și exemplu fiecăruia de a utiliza eficient energia se va reuși reducerea emisiilor de C02 pentru un mediu înconjurător mai curat și sănătos.

Este necesar să scoatem din priză aparatele electrice, deoarece, chiar dacă nu funcționează, ele consumă energie cât timp stau în priză”, zice Cătălina Spinei, o tânără participantă de 15 ani. Iar Mihaela Beșleagă este de părere că automobilele electrice reprezintă o soluție pentru un viitor mai bun și un mediu mai puțin poluat și ne îndeamnă să utilizăm cât mai mult lumina naturală: „Să economisiți energia și să-i îndemnați și pe cei din jur să o facă”.

Masa rotundă a avut loc în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP). Proiectul de eficiența energetică în orașul Călărași presupune instalarea unei rețele de iluminat de 21 de kilometri și iluminarea arhitecturală a două clădiri publice. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

***

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu.

 

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us