01:13:29 25.04.2024
Stiri

Imagini incredibile din Texas, intrat în Epoca GLACIARĂ. Oamenii au rămas ÎNGHEȚAȚI la propriu pe străzi

Actualitate 19.02.2021 12:59 Vizualizări1540 Autor: Ziarul National
Imagini incredibile din Texas, intrat în Epoca GLACIARĂ. Oamenii au rămas ÎNGHEȚAȚI la propriu pe străzi


Furtuna severă care face ravagii momentan prin sudul Statelor Unite ale Americii a adus vreme atât de rece încât sateliții meteorologi care monitorizează situația nu au mai putut face diferența între nori și sol.

Marți, valul de aer rece provenit din Arctica a înghețat solul atât de mult încât sateliții meteorologici au crezut că solul acoperit de gheață și zăpadă era stratul de nori, care de obicei este mult mai rece decât temperaturile de la suprafață.

Fenomenul a fost observat inițial de Matthew Cappucci, meteorolog la publicația Washington Post. Un efect similar a fost observat și deasupra Canadei, la data 10 februarie.

Satelitul din cazul de față este numit GOES-East și folosește senzori cu infraroșu pentru a măsura temperaturile din stratul de nori. De obicei, norii sunt mult mai reci decât suprafața planetei. Algoritmii satelitului folosesc această ipoteză pentru a evidenția stratul de nori din spațiu, chiar și în timpul nopții.

Algoritmii satelitului au fost apoi păcăliți și au confundat temperatura de la suprafață cu cea din nori, colorând suprafața în nuanțe de albastru și mov, culorile folosite de obicei pentru nori.

Vremea extremă a cauzat pagube în toată țara, nu doar în Texas. Valul de aer rece a afectat 30 de state americane, iar în unele locuri temperaturile au fost cu 10 grade mai scăzute decât media normală. Temperaturile scăzute au fost înregistrate în mai multe orașe.

O creștere a cererii pentru electricitate în statul Texas a cauzat pene de curent, astfel că peste 2,8 milioane de oameni au rămas fără curent electric. De asemenea, americanii din Texas au împânzit rețelele de socializare online cu imagini din locuințele lor, în care le-au înghețat acvarii, piscine, apa de la robinet și din toalete.

Președintele Joe Biden a declarat stare de urgență pentru statul Texas. A fost declarată și o urgență de energie electrică, iar locuitorii din 14 state americane se confruntă cu întreruperi de curent. Totodată, cel puțin 20 de oameni au murit din cauza valului de aer rece.

Fenomenul meteorologic actual din Texas ar fi putut să fie cauzat de încălzirea regiunii din Arctica din cauza schimbărilor climatice, au precizat oamenii de știință, potrivit Science Alert.

Nu doar oamenii au fost afectați de temperaturile extrem de scăzute. Mai multe animale sălbatice luate prin surprindere de valul de frig au trebuit să fie preluate de organizațiile de mediu. Grupul Sea Turtle Inc. a distribuit pe pagina de Facebook mai multe imagini cu 4.000 de țestoase salvate de pe coasta de sud a statului Texas.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md