Linkuri accesibilitate

Moldova față cu haosul vaccinal UE


Până și unii înalți oficiali europeni recunosc că printre reproșurile justificate aduse Uniunii Europene, dar mai ales Comisiei von der Leyen, este gestiunea crizei Covid.

Dincolo de criza deja cunoscută a vaccinurilor și a felului în care Europa s-a descoperit deodată nepregătită, chiar și împărțirea pe țări a dozelor comandate de Comisie se arată a fi fost rău gândită.

Moldova față cu haosul vaccinal UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:03 0:00
Link direct

Pentru moment, doar 3% din populația UE a primit un vaccin, iar procentul celor care le-au primit pe ambele e de doar... 1,2%.

Apoi, Agenția Europeană a Medicamentelor e criticată din toate părțile de lentoarea de care dă dovadă în aprobarea vaccinurilor. Acestea, pe deasupra, deși au licență SUA sau britanică, sunt în bună parte fabricate în Europa, fără ca UE să poată profita direct. Principala fabrică AstraZeneca, de pildă, e situată în Belgia, dar vaccinurile merg de acolo în Anglia.

Chiar și pe plan politic e o întreagă cacofonie. Emmanuel Macron vrea astfel să propună azi ca fiecare țară UE să dea 3-5% din vaccinuri Africii. Ungaria în acest timp cumpără vaccinuri Sputnik de la ruși.

„Pașaportul vaccinal"

Se adaugă apoi aici principiul propusului „pașaport vaccinal” pentru călători. Grecii vor neapărat un pașaport vaccinal, în previziunea turismului lor de la vară. Multe alte țări sunt însă împotrivă, pentru că un asemenea document încalcă drepturile omului, dând acces vameșilor la dosarul medical.

Pașapoartele de vaccinare: calea spre normalitate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:15 0:00

Francezii, de pildă, sunt total împotrivă, din chestiuni de etică. In schimb, multe din marile companii aeriene fac presiuni și o intensă campanie de lobbying pentru introducerea unui asemenea document care să fie prezentat la îmbarcare, ceea ce ar însemna ca persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu se vaccinează, n-ar mai putea călători. Este de altfel unul din motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne foarte sceptică față de această propunere.

UE – „o singură zonă epidemiologică”

Anumite progrese s-au înregistrat totuși. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unui summit video între cei 27 de lideri, Uniunea Europeană a fost considerată în sfârșit „o singură zonă epidemiologică”. Pentru a-i mulțumi pe cei care au deja o lungă serie de „zone roșii” în vizor, a fost introdusă și nuanța de „roșu închis”, pentru zonele cele mai periculoase.

Campaniile de vaccinare anti Covid-19 avansează relativ lent în Uniunea Europeană, dar Comisia și-a anunțat ca scop ca 70% din populația adultă să fie vaccinată până la sfârșitul lunii august.

Pentru moment, nu toate țările le cer străinilor care sosesc din afară dovada unui test epidemiologic și doar o minoritate de țări impun o perioadă de carantină călătorilor. Țările din sud, în special Grecia, sunt cele care susțin cel mai activ ideea acelui „certificat de vaccinare”, care să fie acceptat la nivel european, ceea ce ar fi pentru ele de o mare utilitate în prevederea turismului din vară.

Cum am spus, se pune însă o importantă problemă juridică: pașaportul care garantează vaccinul riscă să ducă... la un control politic al dosarului și istoricului medical.

Mai e și problema total haotică a obligativității vaccinului. In majoritatea țărilor, vaccinul nu va fi obligatoriu. Cel mai probabil, se va ajunge la un soi de certificat-tip de vaccinare, în mai multe limbi și recunoscut în toate cele 27 de state ale UE, nu însă la un adevărat „pașaport vaccinal”, cum ar dori-o țările cele mai turistice, nu doar Grecia, dar și Italia și Spania.

*****

Autoritățile din sănătate speră că vaccinurile anti-Covid-19 ce urmează să fie donate R. Moldovei prin platforma internațională Covax vor ajunge cel târziu la începutul lunii martie. Livrarea acestora, promisă inițial la începutul lunii februarie, apoi la jumătatea ei, întârzie pentru că cererea pentru acest vaccin în lume este mai mare decât oferta, spune președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco.

De pe platforma Covax R. Moldova urmează să primească gratuit 280 de mii de doze suficiente pentru a imuniza 20 la sută din populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Întrucât aceste doze vor fi livrate în câteva rate primii vor fi vaccinați medicii din secțiile de terapie intensivă şi reanimare. Majoritatea dozelor promise de platforma Covax sunt dezvoltate de compania AstraZeneca pe care unele state occidentale refuză să le administreze persoanelor vârstnice de peste 65 de ani. Ninel Revenco precizează că Moldova va proceda conforma recomandării OMS care permite administrarea acestui tip de vaccin persoanelor de peste 65 de ani.

Donaţia de pe platforma Covax va fi suficientă cel mai probabil pentru prima etapă de vaccinare care va cuprinde lucrătorii din toate instituţiile medicale, inclusiv cele primare şi din staţionar, spune Revenco:

„Trebuie la început să vedem vaccinul şi cantitatea necesar. Noi am prezentat cerințele pentru a acoperi prima etapă. Deja când vom primi, atunci vom spune clar ce doză şi în ce cantitate este, care sunt condiţiile de livrare şi administrare. ”

Coordonatoarea Grupului național de comunicare privind vaccinarea precizează că pentru etapele a doua şi a treia de imunizarea care cuprind iniţial persoanele din grupurile de risc, inclusiv vârstnicii, iar ulterior populaţia generală R. Moldova ar urma să procure vaccinuri:

„Următoarele 30 la sută din dozele necesare pentru 50% din populaţie vor fi procurate la preţuri preferențiale, cu mult mai joase decât direct de la producător. Următoarele 20 la sută vor fi procurate din bugetul de stat, fie din fondul de profilaxie a CNAM. Mai este şi posibilitatea să ducem tratative cu organismele internaţionale, cum ar fi Comisia Europeană, FMI, care ne-ar putea oferi aceste 20 la sută gratuit. Ţinta pe care ne-o punem este acoperirea cu vaccinare a minim 70 la sută din populaţie.”

Sondajele realizate de Ministerul Sănătății arată o disponibilitate redusă de 30 la sută a populației de a accepta necondiționat vaccinarea. Ninel Revenco spune că deocamdată nu se pun în discuţii eventuale condiţii care ar obliga indirect cetăţenii să se vaccineze. Se mizează pe conștientizare că imunizarea este deocamdată singura soluţie pentru a reveni la libertatea şi normalitatea de până la pandemie:

„Noi informăm populaţia, lucrătorii medicali să înţeleagă că în ţară sunt admise vaccinurile care au fost deja administrate la peste 100 de milioane de oameni. Nu suntem primii care vor începe această vaccinare. Trebuie să înţelegem că noi suntem responsabili. Această procedură este benevolă, nimeni nu vă obligă, dar este o responsabilitate personală şi faţă de societate.”

Recent Agenţia Medicamentului a recepționat dosare de la doi agenți economici de a aproba administrarea vaccinului rusesc Sputnik V. Într-un comunicat de presă Agenţia a anunţat că va evalua dosarele, dar a precizat că Republica Moldova va autoriza doar vaccinurile care vor fi în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial. Portalul NewsMaker.md relatează că angajații Ambasadei moldovene la Moscova au fost vaccinaţi cu SputnikV, informaţia fiind confirmată de ambasadorul Vladimir Golovatiuc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG