Studenții facultății de litere de la USM, în dialog cu Ivan și Maria Pilchin

DSC_0010
Foto: USM

Joi, 18 februarie 2021 în Sala Senatului a Universității de Stat din Moldova, a avut loc evenimentul „Poeții în Alma Mater”. Scriitorii Maria și Ivan Pilchin au venit în fața studenților Facultății de Litere cu două comunicări despre poezie, limbă și traducerile literare. Ambii invitați au făcut și o lectură publică din poemele lor și i-au încurajat pe tineri să fie cutezători, insistenți și inventivi în propriile lor proiecte.

Doamna dr. conf. univ. Adriana Cazacu, decana Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, cea care a și moderat evenimentul, a salutat pe poeți, profesori și studenți, subliniind faptul că literatura este o cale a reușitei și a realizărilor personale și profesionale, iar Universitatea de Stat din Moldova a fost, este și va fi un laborator uman în acest sens. Doamna profesor dr. hab. Ludmila Zbanț, a salutat pe cei prezenți insistând asupra faptului că arta cuvântului cultivă elite într-o societate. Timp de 40 de minute studenții au adresat întrebări și poeții au răspuns. A fost un dialog percutant, o interacțiune a spiritului creativ cu tinerețea și visele de început. Studenții au primit în dar cărțile semnate de cei doi scriitori, transmite usm.md.

USM

Cum vă vin subiectele, temele scriiturii? Există între cei doi poeți o concurență? Literaturile orientale sunt incluse în manualele pe care le-ați scris? Ați avut eșecuri? Cum alegeți autorul sau textul pe care să îl traduceți? Care sunt lecturile ce v-au format? – iată câteva din acele întrebări.

Programul evenimentului:
# limba care creează pe scriitor și scriitorul care (re)creează o limbă – Maria Pilchin, poetă, critică literară;
# traducerea poeziei și poezia traducerii – Ivan Pilchin, poet, traducător;
# dialog cu studenții și profesorii Facultății de Litere, USM;
# ședință de autografe.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente