„Vă asigur că nu renunț”. Deputatul român Constantin Codreanu oferă detalii despre retragerea cetățeniei române a lui Ion Chicu

Ilie Gulca
19/02/2021

Fostul premier Ion Chicu urmează să fie invitat la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România pentru a-și prezenta punctul de vedere despre procesul de retragere a cetățeniei române demarat la sesizarea deputatului român Constantin Codreanu. Afirmațiile fostului premier moldovean, care au degenerat într-un adevărat scandal diplomatic, au fost făcute ca reacție la observațiile critice ale europarlamentarului Siegfried Mureșan despre felul în care Chișinăul gestionează criza pandemică.

„Procesul este unul anevoios și de durată. Cu toate acestea, vă asigur că nu renunț și că voi face tot ce depinde de mine pentru o decizie favorabilă retragerii. Pe 26 mai 2020, am trimis o cerere ANC în care am prezentat motivele pentru retragerea cetățeniei române fostului premier Ion Chicu”, a anunțat vineri deputatul Codreanu pe pagina sa de Facebook.com.

El informează că, după ședința la ANC din 18 februarie, urmează alta pe 2 aprilie. Între timp, Ion Chicu va fi invitat la ANC pentru a-și prezenta punctul de vedere. „Ulterior, Comisia pentru Cetățenie a ANC va lua o decizie și va face o recomandare președintelui ANC. În caz că va fi emis un ordin de retragere, acesta va putea fi atacat în instanță.”

Miza acestui dosar de retragere este, dincolo de orice, subliniază parlamentarul român, un precedent pentru alte persoane care și-au redobândit cetățenia română și care își permit să denigreze prin declarații și acțiuni prestigiul României.

Afirmațiile fostului premier al Ion Chicu au fost o reacție la obsevațiile europarlamentarului român Siegfried Mureșan despre lipsa de voință politică a Guvernului de la Chișinău să facă reforme.

„Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a scris Ion Chicu atunci pe pagina sa de Facebook.

Această postare nu mai este pe pagina fostului premier.

Ilie Gulca
19/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii