fbpx

De ce întârzie vaccinul din România? Explicațiile Maiei Sandu și a ministrului român de Externe: Problema nu e la București sau Chișinău

Recepționarea primelor doze de vaccin din România în Republica Moldova întârzie nu pentru că ar exista probleme la București sau la Chișinău, ci pentru că este nevoie de un permis special din partea companiei producătoare. Declarații în acest sens au fost făcute vineri la Chișinău de către președinta Maia Sandu și ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Maiei Sandu, vaccinurile întârzie pe motiv că producătorii nu au oferit deocamdată un acord.

Pe platforma COVAX, despre care cunoaștem cu toții că poate să asigure 20% din necesitățile noastre – livrare gratuită – după care de la COVAX putem să cumpărăm după prețuri preferențiale. Inițial am fost informați că va ajunge primul vaccin la mijlocul lunii februarie, după care cei de la COVAX ne-au informat că vaccinul va ajunge la sfârșitul lunii februarie, deci sunt lucruri pe care nu le controlăm noi, din păcate. Ne dorim ca vaccinul să ajungă cât mai repede, dar sunt anumite probleme la nivelul acestei rețele. Sperăm că la sfârșitul lunii februarie va ajunge prima tranșă prin COVAX.

Pe partea donației din partea României, aici problema este cu producătorii, pentru că e nevoie de un acord special al producătorilor, așa încât România să poată să facă această donație. Discutăm cel puțin cu trei producători, dar până în prezent nu au fost confirmate actele din partea producătorilor, așa încât România să poată aduce fizic aceste vaccinuri în Republica Moldova. Discuțiile sunt cu producătorii. Probleme nu sunt nici la București, nici la Chișinău”, a declarat șefa statului.

Noi depunem toate eforturile în așa fel încât donația de vaccinuri să fie inițiată cât mai curând. Purtăm discuții intense atât cu producătorii, cât și cu Comisia Europeană. Sunt discuții care au loc periodic, sunt o serie de acorduri care trebuie să fie încheiate. Toate aceste aspecte sperăm că vor fi rezolvate cât mai curând”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Românei, Bogdan Aurescu.

Declarațiile au fost făcute pe 19 februarie, în Piața Marii Adunări Naționale, după ceremonia de predare a ajutorului umanitar din partea României, în valoare de circa 48 de milioane de lei.

Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat anterior că statul român va furniza Republicii Moldova un lot de 200.000 de vaccinuri anti-COVID-19.

La sfrșitul lunii ianuarie curent, o delegație a României a avut discuții cu autoritățile moldovene în vederea începerii procesului de imunizare.

Citește și: Prima tranșă de vaccin anti-COVID va ajunge în Republica Moldova mai târziu decât au anunțat inițial autoritățile

Amintim că Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat, pe 13 ianuarie, Planul național de imunizare anti COVID-19. Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în spitale în mod gratuit. Administrarea vaccinului nu este obligatorie în Republica Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button